Van der Valk (bedrijf)

Van der Valk Hotels & Restaurants is een Nederlandse horecaonderneming.

Van der Valk
De vlag van Valk Exclusief bij de vestiging in Leiden.
Oprichting1939
Oprichter(s)Martien van der Valk sr.
SleutelfigurenGerrit van der Valk
Land Nederland
SectorHoreca
Portaal    Economie
TheaterHotel De Oranjerie in Roermond, een van de hotels van Van der Valk. Zoals de naam al aangeeft exploiteert Van der Valk hier ook een theater.

Van der Valk is een familiebedrijf, waarvan het beginpunt ligt in 1939, toen Martien van der Valk sr. het dranklokaal De Gouden Leeuw in Voorschoten ombouwde tot een hotel. Het was zijn streven elk van zijn elf kinderen een eigen hotel te geven. Gerrit van der Valk, de latere concernleider, kreeg het zesde hotel. Hij wilde het concern veel groter maken en stichtte behalve hotels ook motels.

Vestigingen

De Van der Valk-keten heeft nu:

Net als de eerste hotels zijn ze in handen van familieleden.

Valk Exclusief

Een deel van de familie exploiteert haar vestigingen tegenwoordig onder de merknaam 'Valk Exclusief'. Dit betreft de vestigingen van de staak Voorschoten (Arie van der Valk en zijn zonen) en de vestigingen van de staak Matser (Til Matser - van der Valk en haar zonen). Deze twee staken splitsten zich begin 2011 af van de Vereniging Licentiehouders en de gemeenschappelijke Dienstenorganisatie.[1]. Enkele activiteiten, bijvoorbeeld de website Valk.com en loyaliteitsprogramma Valk Loyal, worden nog wel gezamenlijk door de negen familie-staken gedaan. Hoewel de naam het doet suggereren, bieden 'Valk Exclusief' vestigingen dus niet persé een hoger kwaliteitsniveau. Bijvoorbeeld hotel 'Het Arresthuis' in Roermond, de enige vestiging met 5 sterren, valt in het 'Van der Valk' deel.

Het logo van de Van der Valk-ondernemingen is de afbeelding van een toekan. Toen het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn door de familie werd gekocht had de schilder Jan van Haastrecht een grote toekan geschilderd op een muur. Toen besloten de hotels en restaurants van het concern de toekan te gaan gebruiken als logo.

Problemen

Ontvoering

In 1982 werd de Van der Valk-familie getroffen door de ontvoering van Gerrits vrouw, Toos van der Valk. Zij werd ontvoerd door drie Italiaanse criminelen, 21 dagen vastgehouden en na de betaling van 13 miljoen gulden losgeld weer vrijgelaten.

Vermissing

Een ander lid van de familie, Corrie van der Valk, was sinds januari 2001 spoorloos verdwenen. Begin mei 2008 werd zij doodverklaard, hoewel er geen lichaam was gevonden en ze destijds zelf had verklaard 'haar leven anders te willen inrichten'. In november 2018 werd na DNA-onderzoek duidelijk dat ze op een begraafplaats in België ligt, waar ze als 'onbekend' ter aarde was besteld. Ze bleek te zijn omgekomen bij een treinongeval in 2001.[2][3][4]

Belastingontduiking

De Nederlandse Belastingdienst en Arbeidsinspectie konden bij de eerste generatie "Valken", met name Gerrit van der Valk en zijn broer Arie, op weinig waardering rekenen. Het was een publiek geheim dat er in een aantal Van der Valk-vestigingen zwart werd betaald. In februari 1994 werd Gerrit van der Valk op Curaçao van zijn bed gelicht en vastgezet in de Koraal Specht-gevangenis. "Ik dacht dat het Bananasplit (een programma met verborgen camera's) was", zei hij met de van hem bekende flair. Het was het begin van een langdurig getouwtrek tussen de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en Van der Valk. Uiteindelijk werd de kwestie door Van der Valk afgekocht met een bedrag van 213 miljoen gulden (ruim 96,6 miljoen euro).

De belastingaffaire bespoedigde de reorganisatie van het concern. De leiding van het concern werd overgedragen aan de jongere generatie. Bij de reorganisatie is het concern opgesplitst in negen zelfstandige delen, die binnen de familie 'staken' genoemd worden.[5] Sinds 2000 is Van der Valk een franchise-organisatie, waarbij het beding geldt dat elke franchisehouder een afstammeling moet zijn van Martien van der Valk.

Zie de categorie Van der Valk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.