Tweede Praagse Defenestratie

De Tweede Praagse Defenestratie (Duits: Zweiter Prager Fenstersturz; Tsjechisch: Druhá pražská defenestrace) was een gebeurtenis in Bohemen op 23 mei 1618, waarbij een groep protestantse edelen de katholieke vertegenwoordigers van koning Ferdinand II uit het raam van de burcht in Praag duwden (defenestreren betekent 'uit het raam werpen'). De drie slachtoffers raakten weliswaar (zwaar) gewond, maar overleefden het voorval. De Tweede Praagse Defenestratie vormde de aanleiding tot de Boheemse Opstand en daarmee ook voor de Dertigjarige Oorlog.

Houtsnede van de Tweede Praagse Defenestratie, uit het door Matthäus Merian de oudere. Gedrukt in Frankfurt in 1662.
Houtsnede gedrukt in een Praags nieuwsblad (1618).
Romantisch schilderij van de Defenestratie door Karel Svoboda (1844)

Aanleiding

De oorzaak van de Tweede Praagse Defenestratie was dat de regels binnen het Habsburgse Rijk voor protestanten steeds strenger werden. Zo mochten er bijvoorbeeld alleen nog katholieken een ambt vervullen en werden protestantse geschriften gecensureerd. De uiteindelijke aanleiding tot de defenestratie was het feit dat koning en Heilig Rooms keizer Matthias de protestanten het recht ontzegde om samen te komen. Bovendien wilden de edellieden niet dat de voorziene troonopvolger Ferdinand(II) ook koning van Bohemen zou worden omdat ze hem te fel katholiek vonden.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.