De Balie

De Balie is een kunst producerende instelling voor het vrije woord, eigentijdse kunst, politiek en cultuur. De Balie heeft drie theaterzalen, een bioscoop en een café-restaurant aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, bij het Leidseplein in Amsterdam.

De Balie
De Balie aan het Kleine-Gartmanplantsoen.
Geschiedenis
Opgericht1982
Structuur
WerkgebiedNoord-Holland
PlaatsLeidseplein, Amsterdam
Media
Websitehttp://www.debalie.nl

Geschiedenis

Toen eind jaren zeventig het gebouw van het Amsterdamse Kantongerecht uit het einde van de 19e eeuw dreigde te worden afgebroken om er een Bouweshotel van acht verdiepingen te bouwen, voerden Amsterdammers als Maarten Lubbers de actie "Bouw es wat anders". De gemeenteraad ging om, en gezocht werd naar een goede bestemming voor het pand. Felix Rottenberg was in 1982 een der oprichters van kunstcentrum De Balie. Samen met Paul Hermanides leidde Rottenberg de organisatie en was halverwege de jaren 80 opdrachtgever voor de verbouwing van gerechtsgebouw naar theatercomplex. Architect Rogier Weijand ontwierp het Grand Café in art-deco-stijl. Andere directeuren waren onder andere Chris Keulemans, Andrée van Es, Anil Ramdas en Yoeri Albrecht.

Organisatie

Yoeri Albrecht is algemeen en artistiek directeur en Jolanda Beyer is zakelijk directeur. Albrecht volgde op 1 december 2010 Ellen Walraven op, die naar Toneelgroep Amsterdam vertrok. Voorzitter van de Raad van Toezicht is Alexander Rinnooy Kan. Naast de directie bestaat de organisatie van De Balie uit de programmamakers, communicatie, financiën, theatertechniek, gebouw- en systeembeheer en het personeel van het Grand Café-restaurant. Er werken meer dan honderd man in De Balie.

De Balie heeft een eigen redactie van programmamakers. Daarnaast werkt De Balie dagelijks samen met partners uit alle geledingen van de maatschappij. Jaarlijks verzorgt De Balie tegen de 1000 live events. Zo organiseren zij het Human Rights Weekend in samenwerking met Human Rights Watch, en programma's als De Vrijheidslezing in samenwerking met het V-fonds en Sign of The Times in samenwerking met ITA . Al jaren vindt er het maandelijkse Kenniscafé van De Balie, de Volkskrant, KNAW en NEMO plaats, waarin journalist-presentator Martijn van Calmthout de wetenschap bij actuele en spraakmakende kwesties betrekt. Tevens neemt De Balie deel aan het samenwerkingsverband Cineville. De filmprogrammering kenmerkt zich door veel documentaires en arthouse-films. Er is een programmatische samenwerking met Rialto. De Balie maakt deel uit van het internationale debatnetwerk Time to Talk.

Programma

In het programma biedt De Balie een podium aan gasten uit de kunsten, politiek en wetenschap. De programma's bevinden zich vaak op het snijvlak van diverse disciplines, zoals theater, beeldende kunst en debat.

De programma's in De Balie worden bijna altijd live op internet uitgezonden via De Balie TV. De Balie heeft een uitgebreid archief aangelegd waarin dossiers, artikelen en video’s over voorgaande programma’s en onderwerpen te vinden zijn. De website van De Balie huisvest een videoarchief van programma's.

Uiteenlopende programma’s hebben in De Balie plaatsgevonden. De Balie was lange tijd het hart van het IDFA-festival, en ook Cinekid had haar basis in De Balie. Andere voorbeelden zijn:

  • Forum on European Culture: Forum met kunst, theater en debat over de betekenis van kunst en cultuur voor de toekomst van Europa. De eerste editie in 2016 met onder anderen Rem Koolhaas, Jude Law en Flavia Kleiner
  • Kenniscafé: Maandelijks programma over Wetenschap
  • Queer and Migrant Film Festival: filmfestival met focus op LGBTQ en migranten
  • Crash Course Congo: Het heden, verleden en toekomst van Congo zijn in een reeks van zes afleveringen onderzocht. Er werd onder andere ingezoomd op religieuze soaps, hedendaagse kunst en cultuur en zeep in voedselpakketten.
  • What's Art Got to Do With It: kunstconferentie met kunstenaars uit Israël en Palestina.
  • Is dit J.M. Coetzee: een vierdaags festival met en in het teken van J.M. Coetzee.
  • Politieke Junkies: maandelijks politiek programma, waarin de politieke actualiteit wordt 'ontspind' aan de hand van videofragmenten door journalisten en commentatoren
  • Grunberg ontmoet...: Serie waarin auteur Arnon Grunberg in De Balie met verschillende prominente denkers, schrijvers en politici spreekt, zoals Deborah Feldman, Fred Teeven en Zadie Smith

Cinema

De Balie is ook een filmtheater met dagelijkse programmering. Daarnaast worden er rond filmvertoningen speciale programma's georganiseerd, met gesprekken en debat, zoals Rite du Cinema met Willem Jan Otten, en Fullscreen over de kunst van de muziekvideo, met gasten als Sef, Fresku en Job, Joris & Marieke. Voor de dagelijkse programmering werkt De Balie samen met Rialto.

Zalen

De Balie beschikt over drie theaterzalen (Grote Zaal, Filmzaal en Salon). De Grote Zaal van De Balie is in september 2011 gerenoveerd en in klassieke staat hersteld. De zalen van De Balie worden ook verhuurd aan particulieren en bedrijven.

Grote Zaal

De Grote Zaal van De Balie is de oude rechtszaal van het Amsterdamse Kantongerecht, en is onder meer geschikt voor theatervoorstellingen, debatten, lezingen, seminars, concerten en presentaties. De zaal heeft een inschuifbare tribune waardoor er meerdere zaalopstellingen mogelijk zijn. De Balie programmeert hier haar eigen programma’s en theatervoorstellingen en ook programma’s voor anderen.

Filmzaal

De Kleine Zaal wordt voornamelijk gebruikt als filmzaal. Naast filmvoorstellingen wordt de zaal ook gebruikt voor debatten, vergaderingen en kleinschalige lezingen.

Salon

De Salon, die geschikt is voor kleinschalige programma’s zoals lezingen, presentaties, debatten en filmvertoningen, is voorzien van een klein podium. De zaal wordt gekenmerkt door authentieke glas-in-loodramen. De salon is tevens bestemd voor vergaderingen of workshops.

Zie de categorie De Balie, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.