The Monuments Men

The Monuments Men is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 2014 onder regie van George Clooney en gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert M. Edsel.

The Monuments Men
(Filmposter op en.wikipedia.org)
RegieGeorge Clooney
ProducentGeorge Clooney
Grant Heslov
ScenarioGeorge Clooney
Grant Heslov
Gebaseerd op:
The Monuments Men
van Robert M. Edsel
HoofdrollenGeorge Clooney
Matt Damon
Bill Murray
John Goodman
Jean Dujardin
Bob Balaban
Hugh Bonneville
Cate Blanchett
MuziekAlexandre Desplat
CinematografiePhedon Papamichael
ProductiebedrijfFox 2000 Pictures
DistributieFox 2000 Pictures
Première4 februari 2014 (New York)
13 februari 2014
13 februari 2014 (Gent)
Genreoorlog/drama
Speelduur118 minuten
TaalEngels
Land Verenigde Staten
BudgetUS$ 91 miljoen
OpbrengstUS$ 155 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

Verhaal

Een groep personen uit de kunstwereld wordt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog geselecteerd, met goedkeuring van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, om Duitsland binnen te dringen en waardevolle meesterwerken uit de kunstgeschiedenis te redden van de nazi's. De groep, bestaande uit museumdirecteuren, curatoren en kunstkenners, komt onder druk te staan wanneer het Duitse Rijk ten einde lijkt te komen en de nazi’s de opdracht krijgen om alle kunstwerken te vernietigen.

Rolverdeling

Acteur Personage
George ClooneyFrank Stokes
Matt DamonJames Granger
John GoodmanWalter Garfield
Bill MurrayRichard Campbell
Jean DujardinJean Claude Clermont
Bob BalabanPreston Savitz
Hugh BonnevilleDonald Jeffrys
Dimitri LeonidasSam Epstein
Cate BlanchettClaire Simone

Release en ontvangst

The Monuments Men ging op 4 februari 2014 in wereldpremière in New York en werd ook vertoond op 8 februari 2014 op het internationaal filmfestival van Berlijn. De film ging op 13 februari 2014 in première in de Sint-Baafskathedraal in Gent, omdat in de film de zoektocht van de soldaten naar het Lam Gods leidt, dat in deze kathedraal hangt. De film ging op 12 maart 2014 in première in de Belgische bioscopen.[2]

Amerikaanse en andere inbreng

Het boek en vervolgens de film hebben het verhaal van de Monuments Men uitsluitend gezien vanuit Amerikaanse ogen. De inbreng van specialisten uit dertien andere landen, onder meer uit België en Nederland, kwam hierbij niet aan bod.

Deze historsche onjuistheid kwam onder meer tot uiting in het verhaal van de recuperatie van het Lam Gods, waarbij de verdienste volledig op rekening van Amerikaanse militairen werd geplaatst. De eenzijdige interpretatie is gedeeltelijk rechtgezet op de webstek van de Monuments Men Foundation, waarop, naast andere nationaliteiten, ook een aantal Nederlandse en Belgische Monuments Men aan bod komen.[3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.