Tende

Tende is een gemeente in het Franse departement Alpes-Maritimes (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur) en telt 1844 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Nice.

Zicht op Tende
Tende
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioProvence-Alpes-Côte d'Azur
DepartementAlpes-Maritimes (06)
ArrondissementNice
KantonTende
Coördinaten44° 5 NB, 7° 36 OL
Algemeen
Oppervlakte174,1 km²
Inwoners (1 jan. 2011)2.114
(12,1 inw./km²)
Hoogte552 - 2920 m
Overig
Postcode06430
INSEE-code06163
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

Tende werd in de Middeleeuwen bestuurd door de familie Lascaris. De stad werd rijk door tolheffingen op de zouthandel en andere goederen en vormde een onafhankelijk graafschap tot 1581. Toen verwierf het Hertogdom Savoye het graafschap Tende, nadat het eerder al de buurdorpen Breglio en Saorgio (deel van de Nizzardische Landen) had verworven van de Provence.

Toen Breglio en Saorgio in 1860 teruggegeven werden aan Frankrijk, bleef Tende bij Piëmont-Sardinië (de nieuwe naam van het hertogdom Savoye). Een jaar later ging Piëmont-Sardinië op in het verenigde Koninkrijk Italië. Tot de annexatie na een lokaal referendum in 1947 (volgend op de Vrede van Parijs) was Tende onder de naam Tenda een Italiaans dorp.

Geografie

Tende ligt in de Vallei van de Roya. De oppervlakte van Tende bedraagt 174,1 km², de bevolkingsdichtheid is 10,6 inwoners per km².

Verkeer en vervoer

In de gemeente ligt spoorwegstation Tende. De plaats ligt aan de Tendaspoorlijn.

De onderstaande kaart toont de ligging van Tende met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardigheden

De kerk Notre-Dame de l'Assomption werd ingewijd in 1518 en verving een twaalfde-eeuws romaanse kerk. In een zijkapel werden verschillende graven Lascaris begraven. In de stad bevinden zich ook de ruïnes van het veertiende-eeuwse paleis van de Lascaris en een donjon.[1]

Zie de categorie Tende van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.