Tafeleend

De tafeleend (Aythya ferina) is het hele jaar in Nederland aanwezig, maar er zijn er ook die in Nederland alleen overwinteren vanaf september tot en met maart.

Tafeleend
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2017)
Tafeleend mannetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Anseriformes (Eendvogels)
Familie:Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht:Aythya
Soort
Aythya ferina
(Linnaeus, 1758)
Tafeleend vrouwtje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Tafeleend op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De tafeleend is 42 tot 49 cm groot. De woerd heeft een steenrode kop, een zwarte borst en een grijze rug. Het vrouwtje is vaalbruin met een lichte koptekening en lichte strepen op rug en zij.

Leefwijze

De tafeleend verzamelt het voedsel voornamelijk onder water en leeft van zaden, bladeren, wortelstokken, schaaldiertjes, slakken, wormen en insecten.

Voortplanting

De eend broedt op de grond of op waterplanten in een nest gebouwd van riet en bladeren. Een legsel bestaat uit 6 tot 12 groenachtig grijze eieren. Na drie weken komen de zwartachtig bruine kuikentjes uit het ei, die na ongeveer acht weken vliegvlug zijn.

Verspreiding en leefgebied

De soort komt voor van westelijk Europa tot centraal Azië en noordelijk China in meren met veel plantengroei en ondiepe moerassen. Recent blijkt dat de populatie sterk is afgenomen in een groot deel van het verspreidingsgebied. Hoewel gedacht werd dat de soort profiteert van een verminderende eutrofiëring, betekent dit niet het geval te zijn.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.