Cyperse kat

Een cyperse kat (ook cyper of, naar het Engels tabby) is een kat met een bepaalde tekening in de vacht, waarin strepen of lijnen, stippen of verbogen patronen voorkomen. Het cyperpatroon komt voor bij veel verschillende kattenrassen. De cyper is dus geen apart ras, zoals sommigen abusievelijk denken.

Cyperse kat met een wit befje en makreelpatroon

Patronen en kleuren

Het cyperpatroon komt voor in verschillende kleuren: bruin, grijs, rood, blauw, zilver en blond. De kleuren kunnen ook gecombineerd voorkomen, zoals bij de schildpadkat en de lapjeskat. Cyperpatronen komen niet voor in de kleur wit, maar cyperse katten kunnen wel een wit befje hebben, witte tenen of poten, of zelfs grotendeels wit zijn.

Er zijn verschillende patronen te onderscheiden:

  • Mackerel (makreel): Dit patroon komt vaak voor bij de Europese korthaar. Deze kat heeft smalle, soms licht gebogen verticale strepen, die soms worden onderbroken en stippen vormen. Deze katten hebben vaak een duidelijke letter M op hun voorhoofd getekend en fijnere lijnen in het gezicht.
Klassieke cyper
  • Classic (klassiek): Dit patroon komt vaak voor bij de Amerikaanse korthaar. Deze kat heeft bredere strepen, die rond een middelpunt draaien. Hij heeft ook een duidelijke letter M op het voorhoofd en fijnere lijnen in het gezicht.
  • Ticked (gespikkeld) of agouti: Dit patroon komt bijvoorbeeld voor bij de Abessijn. De individuele haren hebben verschillende kleurenbanden, waardoor een gedetailleerd patroon ontstaat (vergelijk Agouti rat). Agoutiharen komen ook voor in de achtergrondkleur van de andere cyperpatronen.
De ocicat, met een gevlekt cyperpatroon
  • Spotted (gevlekt): Dit patroon komt bijvoorbeeld voor bij de ocicat. De kat met dit patroon heeft geen strepen of lijnen, maar vlekken of stippen.

Uit kruisingen van de wilde kat met de huiskat is in de jaren 50 de bengaal ontstaan, die een vrij typerende stippen/strepen tekening heeft.

Zie de categorie Tabby cats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.