Synagoge (Emmen)

De synagoge van Emmen aan de Julianastraat 27 aldaar werd in 1878 gebouwd en in latere jaren uitgebreid.

Synagoge van Emmen
Synagoge te Emmen
Locatie
LocatieEmmen
Status en tijdlijn
Oorspr. functiesynagoge
Opening1878
Sluiting1942
Bouwinfo
Eigenaargemeente Emmen
Erkenning
Monumentstatusrijksmonument
Monumentnummer510950
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Geschiedenis

In de 19e eeuw behoorden de joden in Emmen tot de joodse gemeente van Coevorden. In de tweede helft van de 19e eeuw breidde het aantal joden zich sterk uit. In 1876 werd Emmen als een zelfstandige joodse gemeente erkend. In 1878 kon de nieuwe synagoge (of sjoel) in gebruik genomen worden. In 1909 werd de synagoge verbouwd en werd er een vierde travee aan de straatzijde van het gebouw toegevoegd, waarin een balkon is aangebracht. De joodse gemeente van Emmen had van 1885 tot 1915 een eigen begraafplaats aan het Oranjekanaal. In 1915 werd achter de synagoge een nieuwe begraafplaats aangelegd.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog woonden er ruim 180 joden in Emmen. De meesten van hen werden vermoord in de vernietigingskampen. In 1951 waren er nog zo'n dertigtal joden overgebleven. Tijdens de bezetting diende de synagoge als opslagplaats voor joodse bezittingen. Het gebouw is zonder schade door de bezettingsjaren heen gekomen. In de synagoge bevinden zich een ark met de thorarollen. Er is in het midden een verhoging (de biema) met lezenaar. Op het balkon bevindt zich een aparte vrouwengalerij.

In 1974 werd de synagoge verkocht aan de gemeente Emmen. In 1975 en in 1994 werd het gebouw gerestaureerd. In mei 2000 werd een monument ter nagedachtenis van de joodse slachtoffers van de oorlog in de buurt van de synagoge onthuld.

Het gebouw wordt incidenteel nog voor diensten gebruikt, maar staat verder leeg. Wel zijn er plannen om het te gaan gebruiken voor culturele activiteiten.

Zie de categorie Synagoge (Emmen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.