Stef Goris

Emiel Stefaan Stef Germaan Marie Goris (Leuven, 4 januari 1960) is een voormalig Belgisch politicus bij VLD en sinds 2007 bij LDD.

Stef Goris
Volledige naamStephan Goris
Geboren4 januari 1960
GeboorteplaatsLeuven
Land België
PartijVLD en sind 2007 bij LDD
Functies
1989-2000burgemeester van Linter
1995-1999Senator
1999-2007volksvertegenwoordiger
2007-2012gemeenteraadslid in Tienen
Portaal    Politiek

Levensloop

Goris studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven en werd advocaat.

In 1988 werd hij verkozen als gemeenteraadslid van Linter. Hij werd er burgemeester en hierdoor een tijdlang de jongste burgervader van België. In 2000 kwam zijn burgemeesterschap ten einde en in 2004 nam hij ook ontslag als gemeenteraadslid van Linter.

In 1995 werd hij door het Nederlandse kiescollege rechtstreeks verkozen senator in de Senaat en bleef zetelen tot hij in 1999. Dat jaar verhuisde hij naar de Kamer van volksvertegenwoordigers waar hij zetelde tot 2007. In die periode was hij de defensiespecialist van de VLD. Van 1999 tot 2007 was hij ook lid van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) en de Assemblee van de West-Europese Unie.[1]

In 2007 kreeg hij geen verkiesbare plaats op de Senaatslijst en stapte over naar het LDD. Naar eigen zeggen hadden Brabanders niets te zeggen in de VLD.[2] In 2010 trok hij de LDD-lijst in de kieskring Leuven, maar de partij haalde er de kiesdrempel van vijf procent niet. Hij was ook een tijdje nationaal ondervoorzitter van de partij. Van 2007 tot 2012 was hij gemeenteraadslid in Tienen. In 2011 raakte bekend dat Goris zijn lidkaart van LDD niet verlengde en dat hij samen met drie andere LDD leden als onafhankelijke ging zetelen in de gemeenteraad.[3]

Azerigate corruptieschandaal

Als lid van PACE was hij een van de pleitbezorgers van Azerbeidzjan waarvan hij de regering systematisch verdedigde bij hun onderdrukking van de mensenrechten.

Samen met MR-senator Alain Destexhe richtte Stef Goris een ivzw op, de "European Election Observation Academy" (EEOA), om verkiezingswaarnemingsmissies uit te voeren. Uit een gezamenlijk onderzoek van L'Echo, De Tijd en OCCRP, blijkt dat de EEOA tussen 2012 en 2014 800 000 USD heeft ontvangen van Azerbeidzjan via een witwasprogramma genaamd Azerigate of "Azerbaijani Laundromat". Stef Goris zei echter dat hij geen geld had ontvangen van Azerbeidzjan, terwijl Destexhe elke betrokkenheid bij de organisatie betwistte.

Op basis van het onderzoeksrapport van PACE werd hem echter het ere-lidmaatschap van de organisatie ontnomen en hem levenslang de toegang tot hun gebouwen ontzegd.[4].

Ook andere voormalige liberale politici Marc Verwilghen en Jean-Paul Moerman zijn sterke pleitbezorgers van het Azerbeidjaanse regime[5][6], al laat deze laatste eerder verstaan door Goris te zijn misleid geweest[7].

Zowel Moerman als Goris verklaren een deel van hun handelen dat zij een tegengewicht willen bieden aan de inmenging in Oost-Europa door de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros. Moerman vroeg letterlijk: "Wie betaalt de 145 ngo’s die tégen Azerbeidzjan vechten?" Een tweede ivzw van Goris, European Heritage, ontving meer dan 176 000 euro vanuit Hongarije om de ontmoeting te organiseren tussen Dries Van Langenhoven als leider van Schild & Vrienden en de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán[8].

Het onderzoek door het Belgische gerecht in deze corruptiezaak werd in 2019 zonder gevolg afgesloten.[9] Het Duitse gerecht blijft de zaak echter verder onderzoeken en beval een nieuwe huiszoeking bij Goris en Destexhe die op 31 januari 2020 werden uitgevoerd.[10][11]

Erkenning

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.