Steenhuis Bunderhee

Het Steenhuis Bunderhee, een van de oudste steenhuizen in de Duitse streek Reiderland, wordt beschouwd als het enige nog bestaande steenhuis van Oost-Friesland. De middeleeuwse kasteeltoren ligt twee kilometer ten noordoosten van Bunde in de Landkreis Leer.

Steenhuis Bunderhee
voorzijde
LocatieBunde, Duitsland
Coördinaten53° 12 NB, 7° 17 OL
achterzijde
Detailkaart

Volgens de mondelinge overlevering dateert het steenhuis uit de Vikingtijd, omstreeks de 9e of 10e eeuw.

Volgens de huidige kennis dateert de toren uit de 14e eeuw. Bunde telde rond 1400 meerdere hoofdelingenfamilies. Een ervan moet het steenhuis hebben bewoond. Het drie verdiepingen tellende gebouw van 15,2 m hoog werd in eerste instantie niet alleen gebruikt voor bescherming, maar ook als woon- en opslagruimte. De dikte van de kasteelmuren op de onderste verdieping varieert van 1,60 tot 0,90 meter en de vloer is ongeveer een meter dik. De muren op de tweede verdieping zijn rond 90 cm dik.[1] In 1735 kwam aan de westzijde een aanbouw in barokstijl gereed.

Archeologische opgravingen in 1977[2] en exploratieboringen in 1999[3] hebben bevestigd dat ten noorden van het stenen huis een waterverbinding tussen de gracht en de Dollard heeft bestaan.

Het kasteel heeft een flink aantal eigenaren gehad. De oorspronkelijke bewoners in de 16e eeuw waren Smalle Crumminga († 1580) en Haike zu Deddeborg († na 1597). In de daaropvolgende eeuwen had het steenhuis tien verschillende bewoners. In 1976 werd het verkocht aan het Ostfriesische Landschaft.

Volgens de Brokmerbrief, het 13e-eeuwse wetboek voor Oost-Friesland, was het in de tijd waarin het steenhuis gebouwd werd verboden stenen bouwwerken te plaatsen voor mensen met speciale privileges, zoals persoonlijk gebruik voor rijke families. Een boete is echter nooit opgelegd.[4][5]

Zie de categorie Steenhuis Bunderhee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.