Spookrijder

Een spookrijder is een bestuurder van een motorvoertuig die op de verkeerde weghelft tegen het verkeer in rijdt. Spookrijden komt meestal voor op wegen met gescheiden rijbanen.

De donkere auto die de rode net voorbijgereden is, is een spookrijder.
Waarschuwingsborden: Ga terug!
In Oostenrijk verschijnt dit teken op een elektronisch bord als er een spookrijder gesignaleerd is. Het bord zou een Europese standaard kunnen worden.

Een spookrijder komt meestal op de verkeerde rijbaan terecht doordat hij een afrit als oprit gebruikt. Meestal corrigeert de spookrijder zijn gedrag tijdig. De meeste spookrijders die toch doorgaan, zijn onder invloed of geestelijk in de war. Dit maakt spookrijden naast de 'normale gevaren' hiervan (men rijdt auto's die 120 km/h of meer rijden met dezelfde snelheid recht tegemoet) nog gevaarlijker.

In Nederland wordt per jaar 75 keer een als serieus beoordeelde melding van een spookrijder ontvangen. In de periode 1998 tot en met 2003 vielen er door spookrijden in Nederland gemiddeld twee doden per jaar, wat neerkomt op circa 2% van het totaal aantal verkeersdoden op autosnelwegen per jaar. Dat dit relatief weinig is, komt doordat spookrijden relatief weinig voorkomt.

Maatregelen

Om spookrijden te voorkomen, staat meestal aan weerszijden van een afrit bord C2 (rood met witte streep, "eenrichtingsweg") met het onderschrift "Ga terug". Ook staan er vaak pijlen op de afrit die de juiste rijrichting aangeven. Deze pijlen wijzen rechtdoor, ook als het verkeer na de afrit links of rechts moet afslaan. Deze pijlen moeten dan ook niet als voorsorteerpijlen worden beschouwd.

In Nederland en Belgiƫ is het gebruikelijk om radio-uitzendingen te onderbreken voor een waarschuwing voor de weggebruikers op het wegvak waar de spookrijder is gesignaleerd. Er wordt dan aangeraden uiterst rechts te houden, niet in te halen en de spookrijder met lichtsignalen te waarschuwen.

Straffen

Wie in Nederland spookrijdt op een snelweg (en niet volledig ontoerekeningsvatbaar is) zal geen gewone boete krijgen, maar een dagvaarding. Hij zal zich voor de strafrechter moeten verantwoorden, waarbij de officier van justitie volgens de geldende richtlijnen ten minste een boete van 620 euro en 2 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid zal eisen.[1] Tevens wordt het rijbewijs ingevorderd voor een WVW artikel 130 procedure.[2] Wanneer ook sprake is van alcoholgebruik of een ongeluk zal deze eis snel oplopen en zal men op vrijheidsstraffen en ontzegging van de rijbevoegdheid kunnen rekenen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.