Rijbevoegdheid

Rijbevoegdheid is de bevoegdheid om, na het behalen van een door de overheid gecertificeerd rijbewijs, een motorrijtuig te besturen. In Nederland en België kan een rijbewijs behaald worden vanaf 18 jaar, in de Verenigde Staten vanaf 16 jaar. Wie onder de toegestane leeftijd in een auto rijdt, is strafbaar.

Sommige overtredingen in het verkeer kunnen leiden tot een ontzegging van de rijbevoegdheid (in België: rijverbod), wat betekent dat de dader voor een bepaalde tijd geen motorrijtuig meer mag besturen. Ook kan de politie een rijverbod opleggen, bij een alcoholincident is dit meestal een paar uur, of het rijbewijs invorderen. De officier van justitie moet dan beslissen of de overtreder zijn rijbewijs terugkrijgt, vooruitlopend op de strafzitting.

Het behalen van het rijbewijs B is sinds november 2011 in Nederland mogelijk voor jongeren vanaf 17 jaar, zij dienen na het behalen van het rijbewijs tot aan hun 18de verjaardag onder begeleiding te rijden van een geregistreerde coach. Het theorie-examen voor het rijbewijs B is opengesteld voor jongeren vanaf 16,5 jaar.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.