Sony Music Entertainment

Sony Music Entertainment (professioneel ook bekend als Sony Music en afgekort SME) is een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. Het huidige Sony Music Entertainment ontstond in 2008. In dat jaar werd Bertelsmann door Sony uitgekocht uit de Sony BMG Music Entertainment joint-venture. Voordat Sony en BMG gingen samenwerken in 2004, bestond Sony Music Entertainment ook al. Het was ontstaan in 1991, na de overname door Sony van het Amerikaanse CBS Records.

Sony Music Holdings, Inc.
Onderdeel vanSony
Onderdeel sinds2008
AandeelhouderSony Corporation (100%)
HoofdkantoorNew York, New York
ProductenPlatenlabels: Columbia Records, Epic Records, Loud Records, RCA Records, Zomba Label, Provident Music, Zomba Music Group
Omzet$ 5,0 miljard (2004)
Portaal    Economie

Bedrijfsinformatie

Financiële analisten verwachtten dat Sony BMG rond de $350 miljoen per jaar kon besparen sinds de 'fusie', mede door het feit dat meer dan 2000 banen kwamen te vervallen bij beide bedrijven. Overigens betekent het niet dat de primaire platenlabels een andere naam hebben gekregen. Sony Music was een werkmaatschappij van Sony BMG geworden, net als BMG Entertainment.

De toekomst van de combinatie stond sinds begin 2006 op spanning. Bertelsmann had nieuwe strategische doeleinden voor zichzelf gesteld die in conflict konden zijn met de participatie in Sony BMG. BMG Music Publishing, een niet aan Sony BMG verbonden muziekuitgeverij opgericht door Bertelsmann, werd verkocht aan de Universal Music Group. Dit was een indicatie dat Bertelsmann uit de muziekindustrie wilde stappen. De verkoop van het aandeel in Sony BMG zou gebruikt worden om schulden af te betalen en om te investeren in andere divisies.

Op 1 oktober 2008 kwam Sony BMG voor 100% in handen van Sony en werd de naam gewijzigd in Sony Music.

Het muziekbedrijf is onderdeel van de Grote Drie, waaronder ook concurrenten Universal Music Group (de grootste muziekgroep ter wereld) en Warner Music vallen.

Nederland

De geschiedenis van de Nederlandse afdeling van Sony gaat terug tot begin jaren '60, toen in Haarlem de platenperserij annex platenlabel Artone werd geopend. Het label kreeg de licentierechten van CBS Records in handen waardoor het bedrijf snel groeide. In 1966 nam CBS een belang van 50% in Artone, waarna het een paar jaar later het bedrijf helemaal overnam. Het nieuwe bedrijf ging CBS Grammofoonplaten BV heten en omvatte een hoofdkantoor, platenperserij en hoezendrukkerij. Het bleef nog jarenlang in Haarlem gevestigd. Eind jaren '90 verhuisde het naar Hilversum.

Labels

Een overzicht van in Nederland bekende en gebruikte platenlabels van Sony Music:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.