Soester Courant

De Soester Courant is een betaald nieuwsblad dat verschijnt in Soest en Soesterberg. De Soester Courant verschijnt wekelijks op woensdag in een oplage van 9.800 kranten bij uitgeverij BDUmedia. Zo'n tien keer per jaar wordt de krant huis-aan-huis bezorgd in de gemeente Soest. Naast mededelingen en informatie van de gemeente Soest wordt aandacht gegeven aan de actualiteit, plaatselijke politiek, cultuur en de agenda en serviceberichten van Soester instellingen en verenigingen.[2]

Soester Courant
Eerste editieaugustus 1922
Eigenaar(s)BDU
Oplage9800[1]
HoofdredacteurNorbert Witjes
Land(en) Nederland
Regio(s)Soest
Officiƫle website
Portaal    Media

Historie

De Soester Courant was sinds het verschijnen, in augustus 1922, in handen van de familie Smit. Na Gijs Smit en zijn zonen Everard en Harry was Paul Smit de derde generatie achter de krant. De krant verscheen onder de naam Soester Nieuwsblad, in 1928 werd de naam gewijzigd in Soester Courant.[3] De eerste uitgave van het blad verscheen in 1922 door G. v.d. Bovenkamp uit Soestdijk in een oplage van 1750.[4] De administratie en redactie waren gevestigd aan de Van Weedestraat 7.

In de beginjaren waren er verschillende kranten die door uitgeverij Smit werden uitgegeven. De Soester Courant zelf telde een poosje zelfs drie edities, gerelateerd aan de zuilenmaatschappij van toen: eentje met hervormd nieuws voorop, eentje meet rk-nieuws op de voorpagina en een algemene editie. In 1942 ging de Soester Courant een fusie aan met de Baarnsche Courant onder de naam De Nieuwsbode, maar in datzelfde jaar werd deze door de Duitsers verboden. Tot de jaren zeventig verscheen de Soester Courant tweemaal per week, op dinsdag en vrijdag. Op 1 juni 2017 werd de krant overgenomen door BDU in Barneveld. De Soester Courant was tot dat moment een van de laatste Nederlandse kranten die vanaf het begin in familiebezit was.[5]

Een naoorlogse verslaggever voor de Courant was Piet Ekel.[6]

Archief

Het archief van de krant is te raadplegen op de gemeentelijke website.[7] Ook het Archief Eemland biedt de mogelijkheid om oude jaargangen in te zien.[8].

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.