Archief Eemland

Het Archief Eemland, in de Nederlandse provincie Utrecht, is het Regionaal Historisch Centrum voor Amersfoort, Baarn, Eemnes, Leusden, Renswoude, Soest, Woudenberg en het waterschap Vallei en Eem. Het fungeert tevens als documentatie-centrum voor Kamp Amersfoort. Het archief was tot mei 2014 gevestigd in het stadsinformatiecentrum De Observant op het Stadhuisplein te Amersfoort. Op 1 mei 2014 verhuisde het naar het Eemhuis.

Missie

In 2007 heeft Archief Eemland zijn missie als volgt geformuleerd[1]: "Archief Eemland is een professionele dienstverlener van historische informatie in de regio Eemland die oog heeft voor de vraag van de klant en hen bedient met kennis van zaken, een gevarieerd productenpakket én persoonlijke aandacht. Archief Eemland is een actief historisch bedrijf dat samen met zo veel mogelijk partners de identiteit van stad en regio bewaart en ontwikkelt en stimuleert er kennis van te nemen."

Archieven en collecties

het depot van Archief Eemland in het Eemhuis, voor de plaatsing van de archiefstellingen (jan. 2014)

In het depot van Archief Eemland in het Eemhuis is plaats voor ca. 7 kilometer¹ archief (in de Observant was dat ca. 3,7 km¹). Dat zijn in de eerste plaats archieven van gemeentelijke instellingen en hun voorgangers. Daaronder ook archieven van in het verleden geannexeerde gemeenten zoals Hoogland, Stoutenburg en De Vuursche. Behalve gemeentelijke archieven worden ook een groeiend aantal particuliere archieven, zoals dat van "Armen de Poth" (Amersfoort), het "College van de Malen op het Hoogland", enz. Het oudste archiefstuk is uit het jaar 1300.

Tot 2014 werden de archieven van het Waterschap Vallei en Eem en diens rechtsvoorgangers beheerd. Deze zijn inmiddels overgebracht naar het Gelders Archief in Arnhem en daar te raadplegen.[2]

Naast de archieven beheert Archief Eemland ook:

  • een bibliotheek met publicaties over Amersfoort en de omliggende gemeenten en gebieden;
  • een beeldcollectie met foto's van Amersfoort en omstreken;
  • een collectie oude kaarten en tekeningen;
  • een omvangrijke documentatie- en krantencollectie.

Het raadplegen van deze grote collectie cultuurhistorische bronnen voor de geschiedenis van Eemland is gratis.

Amersfoort op de kaart

In 2009 heeft Archief Eemland een digitale stadskaart ontwikkeld: Amersfoort op de kaart.[3] Deze stadskaart biedt een overzicht van alle cultuurhistorische informatie uit Amersfoort. Behalve digitale collecties van Archief Eemland en Museum Flehite, zijn ook kunstwerken, archeologische opgravingen en (rijks)monumenten beschreven. De website is in 2011 verder uitgewerkt in vier nieuwe digitale producten van Archief Eemland: een nieuwe website, interactieve tafel, mobiele website en layar. Hiermee is alle informatie ook direct op de mobiele telefoon te raadplegen. Archief Eemland is daarmee het eerste archief in Nederland dat zo´n pakket vol digitale middelen aanbiedt.

Historisch Informatiepunten Eemland

Samen met Museum Flehite, Museum 't Vurhuus en de lokale historische verenigingen heeft Archief Eemland in Amersfoort, Bunschoten, Leusden en Woudenberg in 2008 zogenaamde Historische Informatiepunten ingericht in de plaatselijke bibliotheken. Het streven is om hier historische informatie voor een groot publiek toegankelijk te maken. In het Informatiepunt is alle informatie te vinden die de bibliotheek over de eigen streek in huis heeft; er wordt informatie gegeven over lezingen en cursussen; de catalogus van Archief Eemland is hier te raadplegen; er vinden activiteiten en tentoonstellingen plaats volgens een jaarthema.

Archief Eemland

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.