Soesoehoenan

Een Soesoehoenan (of ook wel Susuhunan, en Javaans voor "heer der heren") is een Indisch inlandse vorst. Waar het Javaans op de grens van Oud-Javaans en Nieuw-Javaans buitenlandse namen en zelfstandige naamwoorden ernstig vervormde, onder andere omdat hier een eigen schriftsoort werd gehanteerd, is het goed mogelijk dat "Soesoehoenan" een verbastering is van "Sultan".

Portret van de 10e soesoehoenan van Surakarta

Op Bali en in Djokjakarta regeerden "koningen der koningen" die zo werden genoemd. Hun rijk wordt een "soenanaat" genoemd. Zij bezaten vazallen die radja's werden genoemd. Ook in Soerakarta en Mataram regeerden soesoehoenans. De vertaling varieert. Men vindt "hem aan wie tribuut wordt betaald". De Katholieke Encyclopædie van 1938 geeft als vertaling "Javaans voor "hetgeen op het hoofd wordt geplaatst" waarmee de voet van de heerser op het hoofd van de geknielde onderdaan wordt bedoeld. Het plaatsen van een voet op het hoofd van de mindere in rang is een eeuwenoud teken van onderwerping. De naam soesoehoenan wordt ook als romantische koosnaam voor geliefde maar ook voor zeer gerespecteerde publieke personen gebruikt. Ook de minnaar of minnares wordt in vertrouwelijkheid wel zo aangeduid. In persoonsnamen wordt Soenan, afkorting of verbastering van soesoehoenan, gebruikt als voornaam, Zie Soenan Giri en Soenan Kalidjogo[1].

Het koloniale Nederlandse bewind liet een aantal soesoehoenans van Soerakarta als stromannen van het bewind op hun troon. De vorst van Bali kwam met zijn familie om in een Perang Poepoetan, een rituele zelfmoordaanval. De regeringen van de Indische vorsten eindigden toen de Republiek Indonesië werd uitgeroepen. Een van de bekendste soesoehoenans was Pakoeboewono X van Soerakarta.

Van het Nederlandse woord "snoeshaan" wordt soms beweerd dat het als verbastering van soesoehoenan zou zijn ontstaan, maar volgens de meeste etymologische woordenboeken is het aan het Nederduits ontleend.[2] De naam Soesoehoenan wordt veelvuldig gebruikt door indoloog dr. Jan Brandes en tijdgenoten. Het komt onder andere voor in het in eigen beheer door Prof. A.C. Vreede uitgegeven, en ongedateerde "Brandes Verhandelingen". De verzameling werd na 1946 gedrukt.

De dynastie der soesoehoenans van Mataram

Na de dood van Pakoeboewono II in 1749 brak er in de vorstelijke familie een lange en bloedige oorlog om de erfopvolging uit, de Derde Javaanse Successieoorlog. Met het verdrag van Giyanti in 1755 werd het rijk van Mataram verdeeld in twee vorstendommen, dat van de soesoehoenan van Soerakarta en dat van de sultan van Djogjakarta.

De dynastie der soesoehoenans van Soerakarta[3]

Ster van Daendels

Zie ook

  • De website van de Kraton op
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.