Slaapmuizen

Slaapmuizen (Gliridae) vormen een kleine familie knaagdieren uit de orde van de Rodentia (knaagdieren). Ze danken hun naam aan het feit dat ze een winterslaap houden.

Slaapmuizen
Relmuis of zevenslaper (Glis glis of Myoxus glis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Onderorde:Myomorpha
Familie
Gliridae
Muirhead, 1819
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Slaapmuizen op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Kenmerken

De meeste slaapmuizen hebben een pluimachtige staart en lijken daarom een beetje op eekhoorns. Ze zijn echter een stuk kleiner. Ze hebben grote ogen, rondvormige oorschelpen en korte pootjes.

Verspreiding en leefgebied

Er zijn ongeveer tien soorten die in Europa, Azië en Afrika leven. Vijf van deze soorten leven in Europa. Het leefgebied van de slaapmuis bestaat vooral uit bomen en struiken.

Leefwijze

Slaapmuizen voeden zich voornamelijk met knoppen en vruchten, zoals bessen en noten, maar ook met dierlijk materiaal, variërend van insecten, slakken en eieren tot vogels en kleinere muizensoorten. De dieren slapen overdag en zijn 's nachts actief. Ze houden een winterslaap in een nest, onder de grond, in holle bomen, in holten of in nestkasten. Deze winterslaap kan vrij lang duren, tot wel zeven maanden bij Europese soorten.

Soorten

Enkele soorten die in Europa voorkomen, zijn:

Trivia

De slaapmuis (Dormouse) speelt een rol in Alice's Adventures in Wonderland (Alice in Wonderland) van Lewis Carroll.

In het verhaal 'Bij de dood van Sofie' beschrijft R.J. Peskens (pseudoniem van Geert van Oorschot) hoe poes Sofie ooit een slaapmuis ving. In het verhaal duidt Peskens het slachtoffer aan met de namen 'zevenslaper' en 'loir' (eigenlijk de Franse naam).

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.