Canadese boomklever

De Canadese boomklever (Sitta canadensis) is een zangvogel uit het geslacht Sitta. De vogel komt voor in Noord-Amerika.

Canadese boomklever
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Sittidae (Boomklevers)
Geslacht:Sitta
Soort
Sitta canadensis
Linnaeus, 1766
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Canadese boomklever op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

De volwassen Canadese boomklevers hebben blauwgrijze veren op hun rug, en een roodkleurige onderbuik en wit op de kop. Dit wit contrasteert met een donkere oogstreep, met daarboven een smalle witte wenkbrauwstreep en weer donker boven op de kop dat geleidelijk over gaat in het blauwgrijs van de rug. De lichaamslengte bedraagt 11 tot 12 cm.

Leefwijze

Deze vogels leven in de winter van de zaden van naaldbomen, in slechte jaren trekken ze massaal naar het zuiden.

Voortplanting

De Canadese boomklever maakt zijn nest van dood hout, het liefst dicht bij de grond. Ze smeren hars rond de nestopening, mogelijk om mieren op een afstand te houden.

Verspreiding en leefgebied

De soort komt vooral voor in de naaldbossen van Canada, Alaska, en de westkust van de Verenigde Staten. Het is een dwaalgast in Mexico. Aldus kwam de soort ooit voor op het eiland Isla Guadalupe, maar lijkt daar inmiddels te zijn verdwenen. De vogels blijven doorgaans het hele jaar in hun territorium, maar vliegen soms naar zuidelijke streken indien het voedsel in hun normale leefgebied opraakt.

Taxonomie

De Canadese boomklever lijkt sterk op de Corsicaanse boomklever. De Canadese, Corsicaanse en Chinese boomklever werden wel gezien als relictpopulaties van dezelfde soort, de zwartkopboomklever.[2] Volgens het fylogenetische soortbegrip zijn dit aparte soorten.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Sitta canadensis op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.