Sint-Maternusbasiliek

De Sint-Maternusbasiliek is een basiliek in de Belgische gemeente Walcourt.

Sint-Maternusbasiliek
De Sint-Maternusbasiliek
PlaatsWalcourt
Gebouwd in13-17e eeuw
Restauratie(s)1852-1902
Gewijd aanSt. Maternus
Architectuur
StijlperiodeGotiek
Toren63 m
met romaanse elementen
Interieur
DiverseDoksaal uit 1531
Portaal    Christendom

Bouwgeschiedenis

Oorspronkelijk was het een kapittelkerk, gesticht in 922 op bevel van de plaatselijke heer Oduin. De kerk werd in 1026 ingewijd door de Luikse bisschop Reginhald (of Reginar). Ze is toegewijd aan Maternus, bisschop van Keulen en/of bisschop van Tongeren uit de 3e-4e eeuw.

Het kerkgebouw werd verder uitgebreid en verbouwd tussen de 13e en de 16e eeuw. Ze werd door brand vernield in 1220 en het onderste gedeelte van de westbouw, onder de toren, is daarvan nog een overblijfsel. De klokkentoren met opvallende bolspits, 63 m hoog, stamt uit 1621 nadat de oude door een brand in 1615 was verwoest en werd opnieuw hersteld na een brand in 1920.

Kerkschatten

De vijfbeukige kerk bezit een weelderig meubilair, en vooral het 16e-eeuwse, van rijkelijke versieringen voorziene doksaal is opmerkelijk. Het zou een geschenk zijn van keizer Karel V. Hij heeft er in ieder geval financieel aan bijgedragen. Het is gemaakt uit Avesnessteen en wordt gedragen door granietzuilen.

In de linkerzijbeuk bevindt zich het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Walcourt, een beeld van het type "Sedes sapientiae", dat dateert uit de 10e eeuw en daarmee een van de oudste van België is. Het werd in de 11e eeuw bedekt met bladzilver en begin 17e eeuw aangekleed in Spaanse stijl. Ze wordt al eeuwenlang door pelgrims vereerd.

De kerk werd in 1950 tot de rang van basiliek verheven.

Le Grand Tour

Ieder jaar vindt in Walcourt de beroemde Grand Tour plaats, een processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Walcourt, waarbij het beeld wordt geëscorteerd door "soldaten" in uniformen uit de napoleontische tijd. Hoogtepunt van de dag is een viering bij een berkenboom, waarbij herdacht wordt hoe, volgens de legende, het beeld tijdens de brand van 1220 de kerk uitvluchtte en in een berkenboom teruggevonden zou zijn. Het keerde pas terug naar de kerk toen Diederik II beloofde ter plaatse een abdij ter ere van Onze-Lieve-Vrouw te bouwen. Zo kwam de abdij le Jardinet tot stand.


Zie de categorie Basilique Saint-Materne, Walcourt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.