Sint-Lambertuskerk (Blerick)

De Sint-Lambertuskerk is een neogotische kerk in de Blerickse wijk Smeliënkamp, in de gemeente Venlo.

Sint-Lambertuskerk
PlaatsBlerick
Gebouwd in1934
Restauratie(s)1950 2016
Gewijd aanSint-Lambertus
Architectuur
Architect(en)Jacq Grubben
BouwmethodeNeogotiek
Bouwmateriaalbaksteen (exterieur), IJsselsteen (interieur)
Klokkentorenwesttoren
Interieur
Doopvont1935
Portaal    Christendom
Rechts de oude Lambertuskerk, links de oude Antoniuskerk (1908)

Ontstaansgeschiedenis

Aanvankelijk was de kerk een noodkerk, naar een ontwerp van de architect A. Holten. De keuze van de Heilige Lambertus als oude patroonheilige van Blerick was niet moeilijk. De naam was beschikbaar gekomen omdat de eerste Lambertuskerk in het centrum van Blerick was gesloopt (vanwege nieuwbouw ernaast van de eerste Antonius van Paduakerk in 1899). De plechtige inzegening van de hulpkerk had plaats in september 1927 door pastoor Rieter. Op Sint-Lambertusdag, 17 september 1932, werd het rectoraat door de Bisschop van Roermond, mgr. Lemmens, tot zelfstandige parochie verheven en werd rector B. Diederen de eerste pastoor.

Deze trof voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe kerk, waarvoor architect Jacq Grubben de tekeningen maakte. De eerstesteenlegging vond plaats op tweede paasdag, 2 april 1934, door deken Jules van Oppen, die op 16 december van datzelfde jaar de inzegening verrichtte. Op 6 juni 1935 werd de kerk door Mgr. Lemmens geconsacreerd.

Architectuur

De Sint-Lambertuskerk, gebouwd in moderne spitsboogstijl met neogotische vormgeving, werd gekenmerkt door eenvoud van lijn. Van binnen opgetrokken van lichtgele IJsselsteen en van buiten in baksteen, maakte ze indruk door de wijde overwelving en het lijnenspel van de ribben. De kerk is een driebeukige pseudo-basiliek van vijf traveeën met een aangebouwde klokkentoren en een versmald, rechtgesloten koor. De kerk heeft een axiaal bankenplan.

Tweede Wereldoorlog

Op 28 oktober 1944 werd het kerkdak getroffen door geallieerde bommen die de Maasbrug probeerden te raken. Toen de Duitsers op 19 november in de omtrek torens gingen opblazen werd ook de Lambertuskerk niet gespaard. De kerk veranderde in een troosteloze ruïne. Alleen de muren van de kerk bleven overeind.

Wederopbouw

Na de oorlog diende gemeenschapshuis Ons Huis enige jaren als noodkerk. In die tijd werd met name door pastoor Lenaerts veel werk verzet om de Lambertuskerk te herbouwen. Hij preekte in vele kerken een groot geldbedrag bij elkaar zodat in oktober 1950 met het herstel kon worden begonnen. De aanneemsom voor de restauratie was 341480 gulden. De kerk werd in grote lijnen herbouwd volgens de oorspronkelijke ontwerpen. Om de oude muur van het Priesterkoor werd een nieuwe muur heen gebouwd. De oude muur (met raampjes, die uitkijken op de spouwmuur) is nog altijd aanwezig.

In de kerstnacht van 1950 werd in de Sint-Lambertuskerk voor het eerst weer een Heilige Mis opgedragen. Pastoor H. Janssen, die Lenaerts in 1958 opvolgde, maakte het werk van zijn voorganger af en zo kon in 1959/1960 ook de toren worden afgebouwd.

In 2012 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Sinds 2017 doet het gebouw dienst als gezondheidscentrum.

Zie de categorie Lambertuskerk (Blerick) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.