Sinan Can

Sinan Can (Nijmegen, 31 oktober 1977) is een Nederlands journalist en programmamaker. Hij werkte als onderzoeksjournalist voor onder andere het televisieprogramma Zembla van de VARA.

Sinan Can
Sinan Can (DWDD, 2017)
Achtergrondinformatie
Geboren31 oktober 1977
GeboorteplaatsNijmegen
Land Nederland
BeroepJournalist
Programmamaker
Bekend vanVoorbij de grenzen van Saoedi-Arabiƫ
Sinan zoekt de klas van Elias
Portaal    Media

Zijn televisiedocumentaires Bloedbroeders met Ara Halici (2013-2015) en De Arabische Storm met regisseur Thomas Blom (2015-2016) voor BNNVARA werden goed ontvangen. Van beide documentaires verscheen ook een boek.

In december 2016 werd zijn tweedelige televisiedocumentaire Onze missie in Afghanistan uitgezonden bij de VARA. In het spoor van IS, dat hij maakte samen met regisseur Jochem Pinxteren, volgde een jaar later.[1]

In maart 2018 bracht hij de documentaire De verloren kinderen van het Kalifaat uit.[2]

In 2019 was Can te zien als kandidaat in het AVROTROS televisieprogramma Wie is de Mol?. Can verliet als zevende het spel, in de laatste aflevering voor de finale.

In januari 2019 zond BNNVARA de serie Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabiƫ van Can uit, wederom gemaakt met regisseur Thomas Blom. Een aantal maanden later in maart, volgde de serie Sinan zoekt de klas van Elias. In deze serie gaat Can op zoek naar de Syrische klasgenootjes van Elias die zeven jaar geleden naar Nederland vluchtte vanuit Aleppo.

Onderscheidingen

Op 26 juni 2016 ontving hij uit handen van het Humanistisch Vredesberaad de prijs 'Journalist voor de Vrede'.[3]

Op 21 september 2018, de Internationale Dag van de Vrede, ontving hij als 'Vredesheld' de PAX Duif, uitgereikt door PAX.[4]

Op 7 juli 2019 ontvangt hij de Dr. J.P. van Praag-prijs van het Humanistisch Verbond. De prijs is in maart van 2019 aan hem toegekend. Hij wordt daarmee curator van het 'Mag Het Licht aan Festival' dat op 7 juli in Muziekgebouw aan het IJ gehouden wordt.

In november 2019 lanceerde hij het platform Synaps voor buitenlandjournalistiek. [5]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.