Zembla

Zembla is een onderzoeksjournalistiek televisieprogramma van BNNVARA (voorheen VARA). Het programma onderzoekt ontwikkelingen en gebeurtenissen in de samenleving.

Zembla
GenreDocumentaire
Speelduurca. 40 minuten
EindredactieManon Blaas
Voice-overManon Blaas
MuziekLa fin de la visite van Wim Mertens
Land van oorsprongNederland
TaalNederlands
Productie
ProducentMascha Boogaard
Nynke Ytsma
Uitzendingen
Start7 september 1995
Netwerk of omroepVARA (1995-2017)
NPS (1995-2010)
BNNVARA (2017-heden)
ZenderNederland 3 (1995-2007)
NPO 2 (2007-heden)
Website
Portaal    Televisie

Het programma

Zembla wordt sinds 1995 uitgezonden, aanvankelijk door de VARA en de NPS op Nederland 2 (sinds 2014 NPO 2) en tot het najaar van 2007 op Nederland 3. Vanaf september 2010, toen de NPS opging in de NTR, wordt het programma alleen door de VARA gemaakt. Eindredacteur is Manon Blaas, tevens programmamaker. Kees Driehuis, bedenker en mede- oprichter was jarenlang eindredacteur(1995-1997/2002-2018) . De naam Zembla is een toespeling op Nova Zembla; aanvankelijk werd Zembla direct na het tv-programma NOVA uitgezonden. Sinds 2017 wordt het programma door de nieuwe fusie-omroep BNNVARA gemaakt.

De documentaire-onderwerpen betreffen achtergrondjournalistiek over misstanden in de samenleving, bijzondere personen en hun rol binnen de maatschappij, maatschappelijke ontwikkelingen en actualiteitszaken waarop dieper wordt ingegaan.

Het programma onthulde in november 2001 de prijsafspraken tussen de grote bouwondernemers, wat mede leidde tot de parlementaire enquête naar de bouwfraude. Andere onderwerpen betroffen onder meer Louis van Gaal, de Hells Angels, ouderlijke onmacht, De heilige Ayaan , nadelen van windenergie, IVF, islamitisch extremisme, Nederlandse gevangenen in het buitenland, fatale fouten in ziekenhuizen, de Bijlmerramp, de Schiedammer parkmoord, het 'geheim van de Aldi', mogelijke corruptiepraktijken in het gemeentebestuur van Almelo, Wilders, profeet van de angst, privacyproblemen bij verzuimbedrijven en de gevolgen voor de werknemer, de dilemma's rond euthanasie bij demente ouderen, en spijt bij verandering van sekse. Na een kritische Zembla-aflevering over De Telegraaf ontsloeg deze zijn journalist Martijn Koolhoven.[1]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.