Sier (schip, 1995)

De Sier is een schip van Wagenborg Passagiersdiensten B.V dat een regelmatige veerdienst tussen Ameland en Holwerd onderhoudt. De Sier onderhoudt samen met het zusterschip Oerd de veerdienst.

Sier
De Sier in 2012
Geschiedenis
WerfScheepswerf Bijlsma
Tewaterlating1 oktober 1994
Gedoopt1 oktober 1994
In de vaart genomenfebruari 1995
In dienstPasen 1995
Statusactief
ThuishavenAmeland
Eigenaren
VlagNederland
Eigenaar Wagenborg
Algemene kenmerken
Typeveerboot
Lengte73,20 meter
Breedte15,90 meter
Diepgang1,70 meter
Tonnenmaat1450 brt
Draagvermogen450 dwt
Passagiers1200
Voortstuwing en vermogen4 Caterpillar 3508 dieselmotoren (4x 650 kW), Schottelpompjets
Vaart10,8 knopen, 19 km/uur
IMO-nummer9075761
RoeplettersPHLJ
Capaciteit72 personenauto's
Portaal    Maritiem

Dit is het tweede schip dat onder deze naam bij rederij Wagenborg vaart. Het eerste schip met deze naam is verdoopt tot Rottum en wordt sinds 1995 ingezet op de lijn Lauwersoog-Schiermonnikoog.

Vernoeming

Het schip is evenals het zusterschip vernoemd naar een in zee verdwenen dorp op Ameland. Sier was een vissersdorpje aan de uiterste westpunt van het eiland, ten westen van Hollum, dat rond 1730 in de golven verdween.

Ontwerp

Nadat rederij Wagenborg tien jaar eerder al twee schepen had aangeschaft, te weten de Monnik en de Rottum, bleek dat deze de steeds groeiende passagiersstroom niet volledig konden verwerken. De route Holwerd-Ameland stelde echter speciale eisen aan een nieuw te bouwen schip, dat een grotere capaciteit zou krijgen. In de zomer moet er elk uur een afvaart gemaakt worden: beurtelings vanaf Holwerd en vanaf Ameland. De vaartijd bedraagt 45 minuten, er blijft dan dus nog een kwartier over om in en uit te laden. Ook moet de dienst in minder gunstige weertypes gevaren worden: ijsgang, laag- én hoogtij en bij harde wind. Ook werd als eis gesteld dat het schip voor elke passagier een zitplaats moest hebben; een primeur voor Nederland.

Omdat bij de vorige schepen hinder werd ondervonden door trillingen en het geluid van de schroeven en boegschroeven, werden op die schepen de 360° draaibare roerpropellers vervangen door Schottelpompjets. Omdat hiermee goede ervaringen werden opgedaan, werd er bij de Sier voor gekozen om de Schottelpompjets als voortstuwing te gebruiken. Er werden vier stuks ingebouwd, twee in elke machinekamer.

De rederij wilde een maximum aan veiligheid, ook al is de kans op een aanvaring in het vaargebied bij Ameland relatief klein. Besloten werd om aan de zijkanten met schuim gevulde tanks in te bouwen, zoals sterk gepropageerd door ir. Vossnack. Aanvankelijk zouden deze tanks 1 meter breed worden. Toen uit computersimulaties bleek dat een extra breedte van 50 centimeter ten goede zou komen aan de stabiliteit en de veiligheid, werd gekozen voor tanks van 1,5 meter breed.

Bouw

De Sier is gebouwd door scheepswerf Bijlsma te Wartena. Op 1 oktober 1994 werd het schip gedoopt door Annemarie Jorritsma, de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat[1].

Ongeluk

Op dinsdag 7 december 2010 kwam de Sier een paar honderd meter uit de kust van Holwerd in aanvaring met het baggerschip Zeeland. Niemand raakte gewond en de Sier maakte geen water. De veerboot liep wel schade aan het staal van de linkervoorzijde van het schip op en een van de boegkleppen deed het niet meer.

Afbeeldingen

Zie ook

MS Oerd (zusterschip van MS Sier)

Noten

Zie de categorie Sier (ship, 1995) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.