Rottum (schip, 1985)

De Rottum is een veerboot die een veerverbinding onderhoudt tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog.

Rottum
Geschiedenis
WerfScheepswerf Hoogezand te Bergum
Tewaterlating2 februari 1985
In de vaart genomen9 mei 1985
Omgedoopt1995 van Sier naar Rottum
StatusActief
ThuishavenSchiermonnikoog
Eigenaren
VlagNederland
Eigenaar Wagenborg Shipping, Delfzijl
Algemene kenmerken
TypeVeerboot
Lengte58,00 meter
Breedte13,80 meter
Diepgang1,60 meter
Deplacement299 DWT
Tonnenmaat1121 GT
Passagiers1000
Voortstuwing en vermogenGebouwd met 2× MaK 6M218 diesel 600 kW, in 2012 vervangen door 2× Scania DI-12 60M 368 kW
Vaart10,8 knopen
IMO-nummer8408959
RoeplettersPI3653
Capaciteit46 personenauto's
Portaal    Maritiem

Het schip is in 1985 gebouwd op Scheepswerf Hoogezand, in opdracht van rederij Wagenborg. Op 9 mei 1985 kwam het schip onder de naam Sier in dienst bij de rederij. Het werd ingezet op de route Holwerd-Ameland en voerde deze veerdienst 10 jaar lang uit, samen met het zusterschip Oerd.

Na de aanschaf van deze twee (bijna) identieke schepen kon de rest van de vloot verkocht worden of ingezet worden op de route Lauwersoog-Schiermonnikoog. Het schip Maria Louise werd verkocht aan rederij T. den Breejen te Zierikzee. De schepen Prins Willem IV en Prinses Anna werden ingezet op de route Lauwersoog-Schiermonnikoog, en werden omgedoopt in Brakzand, respectievelijk Simonszand.

Nadat de Sier 10 jaar dienst had gedaan werd door Wagenborg een nieuw schip aangeschaft, dat opnieuw Sier werd genoemd. Het oude schip werd omgedoopt in Rottum en werd overgeplaatst naar de route Lauwersoog-Schiermonnikoog v.v. De nieuwe Sier was in een andere stijl geverfd en de Rottum werd nu ook in deze nieuwe huisstijl geverfd. Omdat toeristen naar Schiermonnikoog geen auto mogen meenemen was op dit schip niet zo'n grote autocapaciteit nodig. Daarom werden aan de zijden van het schip de zonnedekken verbreed.

In 2011 en 2012 is het schip ingrijpend verbouwd bij Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl. Alle verf werd van de buitenkant verwijderd, het vlak werd vervangen door een dubbelwandige bodem, de motoren vervangen door energiezuinige motoren, die het vermogen aanpassen aan de vermogensbehoefte aan boord, alle kabels en leidingen werden vervangen. Daarbij kreeg het schip airconditioning in de passagiersruimten en werden de salons, keuken, het buffet en de sanitaire ruimten opnieuw ingericht. Totale kosten: ruim zes miljoen euro. Het kwam 5 april 2012 weer in de vaart.[1]

Zie ook

Zie de categorie Rottum (ship, 1985) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.