Scarborough-rif

Het Scarborough-rif of Panatag-rif[1] (Filipijnse naam: Panatag Shoal; Chinese naam: 黃岩島 Huangyan Dao), is een zandbank bestaande uit enkele eilandjes en riffen in een atol, die zich bevindt in de Zuid-Chinese Zee tussen de Zhongsha-eilanden en Luzon. Het rif behoort tot de Eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

Geografie

De zandbank vormt een driehoekige keten van riffen en eilanden, waarvan de meeste enkel uit stenen bestaan. Deze keten is 55 kilometer lang, en bevindt zich rondom een gebied van 150 vierkante kilometer. De keten heeft een lagune met een gebied van 130 vierkante kilometer en een diepte van ongeveer 15 meter. Enkele van de eilandjes zijn 0,5 tot 3 meter hoog, en veel van de riffen bevinden zich bij vloed onder water. Vlak bij de monding van de lagune bevinden zich de restanten van een ijzeren toren, die in 1965 was gebouwd door de Filipijnse marine.

De dichtstbijzijnde landmassa is Palauig.

Economie & toerisme

Niet-Filipijnse vissers mogen het gebied alleen onder strenge voorwaarden betreden, welke zijn opgesteld door de Filipijnse marine. Een aantal Chinese vissers zijn al gearresteerd in dit gebied vanwege illegale manieren van vissen, die het zeeleven aantastten.

In 1998 vonden er enkele duikexcursies plaats voor toeristen. Ook waren er in 1994, 1995, 1997 en 2007 amateur DX-pedities. Deze vonden ook plaats onder toezicht van de marine.

Soevereiniteit

De Filipijnen, Volksrepubliek China en Republiek China (Taiwan) claimen allemaal het Scarborough-rif als hun grondgebied. Momenteel wordt het gebied effectief bestuurd door Volksrepubliek China .

De Filipijnse marine patrouilleert regelmatig rond het rif op zoek naar mogelijke economische activiteiten van China. De Filipijnse overheid baseert haar claim op het rif op het feit dat het rif binnen de Exclusieve Economische Zone van de Filipijnen ligt, en het principe van terra nullius, wat inhoudt dat voorheen geen enkele soevereine staat het rif opeiste. De Chinezen en Taiwanezen baseren hun claims op het feit dat het rif voor het eerst in kaart werd gebracht tijdens de Yuan-dynastie, en historisch gebruikt werd door Chinese vissers.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.