Sassema

Sassema of Sasma is een voormalige borg ten zuidoosten van het dorp Baflo in de Nederlandse provincie Groningen. Het borgterrein ligt ten zuiden van de Tinallingermaar, tussen de spoorlijn Groningen-Roodeschool in het westen en de Takkebosserweg in het oosten, ten oosten van het gehucht De Dingen en ten noorden van het streekje Takkebos.

In 1415 komt er een wedman (gerechtsdiennaar) genaamd Sassa Sassema voor in Baflo, tussen 1460 en 1476 een Rener Sassema en in 1493 een Sicko Sassema. In 1572 komt Sassema voor het eerst voor als een heerd in combinatie met het feit dat het Klooster Selwerd er jaarlijks anderhalve goudgulden (65 stuivers) rente uit haalde. In 1626 werd deze rente verkocht door de Staten van Stad en Lande.

De eerste genoemde borgheer was Siger Sigers up Sassema (in 1607 overrechter). Zijn opvolger Dirk Upkema was heer van 1619 tot 1650, toen het 'huis met hovinge, poorten, singel, grachten, gerechtigheden en 32 jukken land' per openbare verkoping werd verkocht aan Schelto Jarges. Deze had het aanvankelijk gekocht voor zijn moeder, maar werd twee jaar later zelf eigenaar. Tussen 1684 en 1688 werd zijn weduwe Johanna Alberda genoemd als borgvrouw en tussen 1689 en 1690 haar zoon Coppen Jarges (een andere als die op de borg Meima woonde). In 1693 werd de borg overgedragen aan zijn zus Aurelia en haar man Hendrik Ferdinand van In- en Kniphuizen, die reeds de Ulrumse borg Asinga bezat. Ferdinand liet zich vervolgens heer van Sassema noemen en verkreeg in 1694 ook de borg Bewsum en in 1705 ook nog de borg Meima. Zelf bleef hij echter met zijn vrouw op Asinga wonen terwijl hij Bewsum liet slopen en in 1710 de sterk vervallen borg Sassema op afbraak verkocht aan Marten Andries Meekhof. Meima is waarschijnlijk erna ook gesloopt. De koper van Sassema verkreeg ook het recht om er een nieuw huis te bouwen, de grachten en singels te vergraven en het recht om begraven te worden in de Sint-Laurentiuskerk van Baflo, waar hij en zijn vrouw ook begraven liggen. Het borgterrein liet hij blijkbaar in stand want het is nog aanwezig en omgracht. Het gebied is lokaal bekend als het "Hoog en laag". Ook ligt de dobbe er nog en zijn de circa 1 meter dikke funderingen van kloostermoppen nog aanwezig.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.