Saponiet

Het mineraal saponiet is een gehydrateerd calcium-natrium-magnesium-ijzer-aluminium-silicaat met de chemische formule (Ca,Na)0,2Mg2Fe2+Si3AlO10(OH)2ยท4(H2O). Het fylosilicaat behoort net als het mineraal talk binnen de kleimineralen tot de smectiet-groep.

Saponietballetjes (lichtgroen).

Eigenschappen

Het witte, geelwitte, groenwitte, blauwwitte of lichtroze saponiet heeft een doffe glans, een witte streepkleur en de splijting van het mineraal is perfect volgens het kristalvlak [001]. Het kristalstelsel is monoklien. Saponiet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,3, de hardheid is 1,5 tot 2 en het mineraal is niet radioactief.

Naamgeving

De naam van het mineraal saponiet is afgeleid van het Latijnse woord sapo, dat "zeep" betekent. Het mineraal staat ook bekend onder de naam zeepsteen.

Voorkomen

Het kleimineraal saponiet uit de smectiet-groep komt voor in amygdaloidale spleten in basalten. De typelocatie is Lizard Head in Cornwall, Engeland.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.