Saïs

Saïs is een stad uit de Egyptische oudheid, gelegen in het westelijke deel van de Nijldelta.

Saïs

Situering
Coördinaten30° 58 NB, 30° 46 OL
Foto's
Saís in 1878
Portaal    Archeologie

De naam

De stad werd in het Oudegyptisch Saoe of Zau genoemd. Door de Grieken werd de stad Saïs (Grieks: Σάϊς) genoemd. Tegenwoordig heet de stad Sa el-Hagar.

Historie van de stad

Plattegrond van de tempel door Jean-Francois Champollion

Saïs heeft een lange geschiedenis, de stad werd genoemd op ivoren tabletten van farao's van de eerste dynastie.

De stad werd ingedeeld in het nomen systeem en was de hoofdstad van de vijfde nome van Neder-Egypte. Het werd een koninklijke residentie tijdens de 24e dynastie en de 26e dynastie in de late periode. In de 26e dynastie werden vele tempels gebouwd. In bronnen van Griekse historici en artefacten die oorspronkelijk van deze site komen is het duidelijk dat cultussen van Osiris, Isis, Horus, Hathor, Amon en Atoem werden gebezigd.

Herodotus schreef dat zich in Saïs het graf van Osiris bevond en dat 's nachts het lijden van de god als een mysteriespel werd opgevoerd op de vijver van de tempel.[1] Plutarchus schreef erover dat de schrijn van Isis in Saïs een inscriptie had: "Ik ben alles wat is geweest, is en zal gebeuren; en dat mijn sluier door geen sterfelijke zal worden opgeheven".

Tegenwoordig is er zeer weinig te zien van de tempels. Steen van de tempels werd sinds de Middeleeuwen gebruikt als bouwmateriaal. De adobe muren werden op grote schaal verwijderd door de bevolking als kunstmest voor de grond. Delen van de muren van de tempel waren nog aanwezig aan het eind van de vorige eeuw, tegenwoordig is het verdwenen.

Religie

De patroon van de stad was de godin Neith, zij heeft een cultus van vóór de 1e dynastie. Verschillende koninginnen uit de eerste dynastie werden vernoemd naar Neith.

Koning Hor Aha bouwde een tempel gewijd aan Neith in Saïs.

Zie ook

Zie de categorie Sais, Egypt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.