Russells adder

Russells adder[1] (Daboia russelii) is een slang uit de familie adders (Viperidae). Vroeger was de geslachtsnaam Vipera waar de meeste adders onder vallen, waardoor de oude naam Vipera russelii nog vaak opduikt.[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Shaw & Nodder in 1797. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber Russelii gebruikt.

Russells adder
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Juveniel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Viperidae (Adders)
Onderfamilie:Viperinae (Echte adders)
Geslacht:Daboia
Soort
Daboia russelii
Shaw & Nodder, 1797
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Russells adder op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Uiterlijke kenmerken

De lengte is maximaal 150 centimeter en de kleur is bruin met op de rug een rij grote donkerbruine ovale vlekken die elkaar net raken en zwart omzoomd zijn. Aan weerszijden zitten nog twee rijen iets kleinere vlekken die iets uit elkaar staan, maar variatie is mogelijk. Iedere vlek is echter aan de binnenzijde dun zwart omzoomd en aan de buitenzijde juist iets dikker wit omzoomd, waardoor ze duidelijk afsteken tegen de basiskleur.

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit kleine zoogdieren, amfibieën, vogels (ook de eieren en kuikens) en soms andere slangen. Het is een nacht-actieve soort die echter tegen de winter, als het voedsel schaarser wordt, ook wel overdag jaagt om aan voldoende voedsel te komen.

Verspreiding en leefgebied

Russells adder komt voor in India, Sri Lanka en delen van Pakistan, en is te vinden in allerlei biotopen, van bosranden tot grasvelden met enige hogere vegetatie. Ook in ondergelopen graslanden en moerassen kan de slang worden aangetroffen maar nooit in het water. Russells adder schuilt en jaagt meestal in en rond struiken.

Giftigheid

De beet van deze adder is zeer giftig en kan voor een mens dodelijk zijn, hoewel het aantal fatale beten in de praktijk meevalt. Het gif tast het bloed aan waardoor bloeduitstortingen en zelfs verstikking kan optreden.

Bedreiging door de mens

Russells adder gaat als soort hard achteruit, met name omdat de huid erg veel geld waard is voor de fabricage van slangenleer voor schoenen, riemen et cetera. Het feit dat deze soort zowel in het dichtstbevolkte als een van de armste gebieden van de wereld voorkomt versnelt de achteruitgang alleen maar. De huid van de slang is veel geld waard.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.