Rubik's Revenge

Rubik's Revenge (Engels, "de wraak van Rubik") is de naam van een draaipuzzel in kubusvorm, bedacht door Péter Sebestény. Het is een 4x4x4 variant op Rubiks kubus met aan elke zijde geen 9 maar 16 vlakken. Deze puzzel heeft ongeveer 7,40 × 1045 mogelijke toestanden.

De puzzel in opgeloste staat

Spel

De puzzel is zo ontworpen dat het lijkt of het oppervlak in 56 kubusjes is verdeeld, die door middel van draaiing over 90 en 180 graden om de 9 draaiassen ten opzichte van elkaar van positie kunnen verwisselen. Doel is om - door deze rotaties in een bepaalde volgorde toe te passen - van een gehusselde naar een geordende toestand terug te keren, waarbij elk zijvlak van de puzzel uiteindelijk weer één kleur krijgt.

Variantopdrachten zijn om te proberen bepaalde patronen op de zijvlakken te tonen.

Een uiteen genomen puzzel met alle losse onderdelen

Het huidige wereldrecord voor het oplossen van een Rubik's Revenge is 17,42 seconden, en staat op naam van Sebastian Weyer uit Duitsland.[1]

Opbouw

Deze 4x4x4 kubus is - anders dan de originele 3x3x3 Rubiks kubus - niet opgebouwd rond een vaste kern met daaraan de zes basiskleuren, maar bestaat uit een kogel waarin de middelste vierkantjes van elk vlak gelagerd kunnen glijden. De direct aan deze middelste kubusjes grenzende kubusjes haken via een soort gleufjes in de middelste kubusjes, waardoor elke 'laag' draaibaar wordt; de hoekkubusjes haken weer via gleufjes in de buitenste kubusjes.

Naast de 4x4x4 versie bestaat ook nog een 5x5x5 versie (de 'Professor's Cube'), en softwarematig is op de computer elke denkbare NxNxN kubus te simuleren.

Literatuur

  • Rubik's Revenge: The Simplest Solution door William L. Mason
  • Speedsolving the Cube door Dan Harris, 'Rubik's Revenge' pagina's 100-120.
  • The Winning Solution to Rubik's Revenge door Minh Thai, met Herbert Taylor en M. Razid Black.

Diverse oplossingsstrategieën worden beschreven op:

Een collectie van patronen is te vinden op:

Een downloadbaar programma met de kubus in diverse dimensies staat op:

Zie de categorie Rubik's cube van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.