Ruben van Zwieten

Ruben van Zwieten (Ermelo, 15 juli 1983) is een Nederlandse predikant en ondernemer. Hij is vooral bekend van het project Zingeving Zuidas.

Levensloop

Van Zwieten groeide op in een randkerkelijk gezin. Hij studeerde rechten en theologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. In diezelfde tijd was hij lid van de studentenvereniging Minerva, waarvan hij één jaar praeses colegii (bestuursvoorzitter) was. Nog tijdens zijn studie richtte hij de High Potential Academy op, een uitzendbureau voor studenten. Ook volgde hij het talentenklasje van campagnebureau BKB.

Na zijn studie wierf hij aanvankelijk met zijn eigen bedrijf jong talent voor banken en financiële instellingen. In 2007 volgde hij de predikantsopleiding van de Protestantse Kerk in Nederland. Een jaar later lanceerde hij met collega-predikant Ad van Nieuwpoort het project Zingeving Zuidas. Daarmee richtten zij zich op mensen die werken op de Zuidas in Amsterdam. Zo werden er bijvoorbeeld existentielunches georganiseerd waarbij het draaide om de vraag waar het de financiële sector ooit om begonnen was, en Meesterpreken, waarbij topmensen uit het bedrijfsleven reflecteren op mens en maatschappij.

VanuitZingeving Zuidas werd in 2013 in Amsterdam het ontmoetingscentrum De Nieuwe Poort, inclusief restaurant, gelanceerd. Inmiddels is er ook een vestiging in Rotterdam.

Met zijn projecten trekt Van Zwieten regelmatig de aandacht van de media. Mede daardoor won hij in 2013 de prijs Theoloog des vaderlands. Twee jaar eerder was hij al genomineerd voor die prijs. In datzelfde jaar verscheen van de hand van Van Zwieten en Van Nieuwpoort het boek Bijbel op de Zuidas, dat gaat over hun ervaringen. Door de Volkskrant werd hij 2014 uitgeroepen tot de top-5 meest invloedrijke mensen voor de toekomst. Eenzelfde eerbetoon kreeg hij van NRC Handelsblad die hem in 2010 een van de tien beloftes voor de komende tien jaar noemde.

NRC Handelsblad onderzocht in 2019 Van Zwietens rol bij de stichting Peace de Resistance, waarvan hij voorzitter was. De stichting ontving 1,3 miljoen euro subsidie van een fonds dat herdenkingen organiseerde rond ‘75 jaar vrijheid’. De stichting zou dit besteden aan een herdenkingsconcert vanwege de geallieerde landing in Normandië 75 jaar eerder. Het Liberty Concert draaide uit op een debacle, zo ging een aangekondigd optreden van wereldster Sting niet door. Onderdeel van de gang van zaken was dat Van Zwieten zichzelf als "parttime CEO" had ingehuurd voor een bedrag van 30 duizend euro. Dit ging volgens NRC in tegen de eigen regels van de stichting dat bestuurders geen vergoeding mochten ontvangen. Volgens Van Zwieten zelf waren zijn inkomsten als parttimetopman echter niet in strijd met de statuten. De betalingen ontving hij naar eigen zeggen niet voor zijn werk als stichtingsbestuurder, maar voor "operationele werkzaamheden". Volgens hem waren er "geen onbehoorlijke dingen gebeurd", wel meende hij "dat het effectiever en efficiënter had gekund".[1]

Persoonlijk

Van Zwieten woont in Amsterdam. In kerkelijk opzicht behoort de ondernemer-predikant tot de vrijzinnige stroming binnen de PKN.

Wetenswaardigheden

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.