Rouwkapel (Bedum)

De rouwkapel op de katholieke begraafplaats in de Nederlandse plaats Bedum is een rijksmonument.

Rouwkapel
Locatie
Locatiebij Grotestraat 49, Bedum
Coördinaten53° 18 NB, 6° 36 OL
Bouw gereed1880
Architectuur
BouwstijlNeogotiek
Bouwinfo
ArchitectJacobus Balvert
Erkenning
MonumentstatusRijksmonument
Monumentnummer510654
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Achtergrond

De Maria ten Hemelopnemingkerk werd in 1880 gebouwd naar een ontwerp van Alfred Tepe. Tegelijkertijd verrees op de begraafplaats een neogotische rouwkapel, in 1877 ontworpen door de Pannerdense aannemer Jacobus Balvert in Tepiaanse stijl en na zijn dood in 1880 gebouwd door Cornelis Theodorus van Schaik.

Beschrijving

De kapel is opgetrokken in bruine baksteen op een uitspringend trasraam. Het zadeldak is bedekt met leisteen. Het gebouwtje heeft drie tuitgevels met aanzetstenen en een ezelsrug. Onder een steekkap aan de westzijde bevindt zich de entree met spitsboog.

De kapel heeft een kruisgewelf met ribben. Binnen staat een altaar van baksteen, met een terrazzo blad. Op het altaar staat een beeldengroep van Jezus aan het kruis, met naast hem twee gietijzeren figuren, waarschijnlijk Maria en Johannes.

Waardering

De kapel werd in 1998 in het monumentenregister opgenomen, het is "van algemeen belang als voorbeeld van een in neogotische stijl opgetrokken kapel uit het laatste kwart van de vorige eeuw; als goede representant van het oeuvre van architect J. Balvert; vanwege de hoge mate van gaafheid; vanwege de karakteristieke vormgeving; vanwege de functionele relatie met de begraafplaats."[1]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.