Rouppeplein

Het Rouppeplein (Frans: Place Rouppe) is een plein in de Belgische stad Brussel. Het plein ligt ten zuidwesten van het centrum van de stad en heeft een vierkant grondplan. Een straat verder naar het noordwesten ligt het Anneessensplein.

Het Rouppeplein met de Rouppefontein

Het plein is vernoemd naar burgemeester Nicolas-Jean Rouppe, de eerste burgemeester van de stad Brussel na de onafhankelijkheid van België.

Geschiedenis

Op 26 september 1841 werd het plein ingehuldigd. Het plein was toen aangelegd als voorplein voor het Bogaardenstation, het toenmalige Zuidstation van Brussel. Gedurende de aanwezigheid van het station was het een plein met herbergen en hotels en met veel activiteit.[1] De naam "Hôtel à La Grande Cloche" verwijst naar de toenmalige stationsklok en ook het oude stationsbuffet staat er nog steeds.

In 1848 werd de Rouppefontein midden op het plein ingehuldigd. Het is naar het ontwerp (onderstel) van architect Joseph Poelaert en beeldhouwer Charles-Auguste Fraikin.[2]

In 1869 werd op de plaats van het huidige station Brussel-Zuid een nieuw Zuidstation gebouwd, omdat het Bogaardenstation al te klein was geworden.

Rouppefontein

De fontein heeft een dubbele schierschaal met bovenop een beeld. De onderste schaal is een meerzijdig stenen bekken. Daarin staat een versierde stenen sokkel. Daarop rust een bronzen sierschaal. Via 12 leeuwenkoppen op de rand van de bronzen sierschaal, spuit het water van de bovenste schaal naar het onderste. In de bovenste sierschaal staat een versierde sokkel met daarop een witmarmeren beeld. Dit beeld zou de stad Brussel voorstellen. Het beeld heeft op het hoofd een kroon die de Sint-Goedelekathedraal voorstelt.[2]

Referenties

Zie de categorie Rouppeplein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.