Robinia (houtsoort)

Robinia is een houtsoort afkomstig van de robinia (Robinia pseudoacacia, familie Leguminosae).

Sinds het Europees importverbod voor niet duurzaam geteeld tropisch hardhout uit 2000 gaat robinia de concurrentie aan met houtsoorten als teak en meranti, met grote robinia-plantages in onder meer Polen, Slowakije en vooral Hongarije.

Het heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot (duurzaamheidsklasse 1). Robinia is het meest duurzame hout dat in ons klimaat kan groeien. Het kernhout is bruinig tot groenig geel en het spinthout is wit en slechts enkele jaarringen dik.

Door de grillige groei, waarbij weinig lange rechte stammen ontstaan, en de stam niet zuiver rond wordt, is het lastig in grote maten te krijgen, en het hout vereist een zorgvuldige droging omdat het nogal werkt (krom trekt, barst).

Reeds vroeg werd robinia vanwege zijn duurzaamheid gewaardeerd als steun voor wijnranken, en vanwege zijn hardheid en sterkte (robinia is sterker dan eik) als grondstof voor wielspaken, laddersporten, houten kamwielen, nagels, pinnen en meubels, met name tuinmeubels. Daarnaast ook voor weidepalen, handvatten, trappen, tandwielen, kranen, mijnbouwpalen, aanlegsteigers, fineer, terrastegels en planken, dwarsliggers, palletten, spaanplaten, handbogen en speelgoed.

Bij het bewerken van het hout kan stof vrijkomen dat leidt tot misselijkheid, hoofdpijn en braakneigingen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.