Rincq

Rincq is een gehucht in de Franse gemeente Ariën (Aire-sur-la-Lys) in het departement Pas-de-Calais. Het ligt in het westen van de gemeente, zo'n drie kilometer ten noordwesten van het stadscentrum van Ariën en tegen de grens met buurgemeente Roquetoire. Net ten zuiden van Rincq stroomt de Leie.

Église Saint-Omer

Rincq
Gehucht in Frankrijk

Situering
RegioHauts-de-France
DepartementPas-de-Calais
ArrondissementSint-Omaars
KantonAriën
GemeenteAriën
Coördinaten50° 39 NB, 02° 21 OL
Foto's
Naambord
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

Een oude vermelding van de plaats gaat terug tot de 12de eeuw als Rinch. Reeds in de middeleeuwen was sprake van een kerk in Rincq. De parochie hing, in tegenstelling tot andere plaatsen bij Ariën, niet af van het kapittel van de Église Saint-Pierre van Ariën, maar van de Sint-Augustinusabdij bij Terwaan. De kerk van Glomenghem was een hulpkerk van de parochie van Rincq. Ook het gehucht Warnes (nu in Roquetoire) hing af van de parochie.

Op het eind van het ancien régime werd Rincq ondergebracht in de gemeente Ariën. De kerk werd in 1792 verkocht als nationaal goed en gebruikt voor bouwmaterialen. In 1803 werd Rincq toch weer een parochie en de kerk werd de volgende jaren herbouwd.

In 1857 dienden de inwoners van Rincq en Glomenghem een verzoek in bij de burgemeester van Ariën voor de afsplitsing in een zelfstandige gemeente. De gemeenteraad stemde in met het voorstel, maar de onderprefect in Sint-Omaars weigerde de administratieve procedure te starten.

Bezienswaardigheden

  • De Église Saint-Omer. Verschillende kunstwerken in de kerk werden geklasseerd als monument historique. In 1935 werd een 16de-eeuw een hoogreliëf van het visioen van Sint-Hubertus geklasseerd. In 1955 klasseerde men nog: een 15de-eeuws beeld van een heilige zittende en zegenende bisschop, een 16de-eeuws beeld van de heilige Catharina van Alexandrië, een 15de-eeuws beeld van Sint-Barbara, een 18de-eeuws beeld van Sint-Stefanus en een eiken beeldengroep van Sint-Anna, de Heilige Maagd en het Kind Jezus uit het begin van de 16de eeuw.
Zie de categorie Rincq van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.