Rijksdag van Worms (1521)

De Rijksdag te Worms was een Rijksdag (bijeenkomst) van de Staten van 28 januari tot en met 25 mei 1521, bijeengeroepen en voorgezeten door keizer Karel V in het Andreasstift in de Duitse stad Worms.

De rijksdag van Worms.

Tijdens deze Rijksdag werden verschillende onderwerpen behandeld, maar de Rijksdag staat het meest bekend om de discussie over de stellingen van Maarten Luther, die hij ter plekke verdedigde. De woorden "Hier sta ik, ik kan niet anders", zijn niet historisch. Luther was toen al in de kerkelijke ban gedaan.

Omdat hij zijn stellingen niet introk, vaardigde Karel V direct na de Rijksdag het Edict van Worms uit, waarmee Luther in de rijksban werd gedaan en vogelvrij werd verklaard. Ook werd er bevolen zijn boeken en geschriften te verbranden. Luther was tevoren echter al in veiligheid gebracht door keurvorst Frederik III van Saksen, waardoor de rijksban niet nageleefd kon worden. Ook waren Luthers geschriften al zo wijdverbreid, dat het onmogelijk bleek zijn gedachtegoed uit te bannen.

Naast louter deze religieuze beslissing werd op de Rijksdag van Worms ook de oorlog aan het Franse rijk van Frans I verklaard, alsook het overlaten van de Habsburgse erflanden van Karel V aan zijn broer Ferdinand van Habsburg.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.