Resolutie 778 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 778 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 2 oktober 1992 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De Volksrepubliek China, die zich onthield, uitgezonderd stemden alle veertien leden van de Raad voor.

Resolutie 778
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum2 oktober 1992
Nr. vergadering3117
CodeS/RES/778
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
OnderwerpSancties tegen Irak
BeslissingAlle gelden uit de Iraakse olie-uitvoer moesten worden overgemaakt aan de VN.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1992
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Oostenrijk ·  België ·  Kaapverdië ·  Ecuador ·  Hongarije ·  India ·  Japan ·  Marokko ·  Venezuela ·  Zimbabwe
Een olietanker bij een Iraaks olieplatform (foto: 2009).

Achtergrond

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette dit land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties.

Inhoud

Waarnemingen

De Veiligheidsraad veroordeelde Irak omdat het land niet aan zijn verplichtingen uit de voorgaande resoluties voldeed. De Raad was nog steeds bezorgd om de gezondheidstoestand van de Iraakse bevolking en herinnerde aan de humanitaire hulp die was opgezet. Om die hulp, de VN-operaties en de herstelbetalingen aan Koeweit te betalen mochten alle landen gedurende zes maanden Iraakse olie kopen en die zes maanden waren nu om. Gezien de precaire humanitaire situatie in Irak na de oorlog mocht het land van de VN olie verkopen om hulpoperaties en herstelbetalingen te bekostigen.

Handelingen

De Veiligheidsraad besliste dat alle landen waarin zich Iraaks olie-opbrengsten bevonden zo snel mogelijk tot 200 miljoen dollar of tot 50% van de totale stortingen op de VN-borgrekening moesten storten. Alle landen waarin zich Iraakse olieproducten bevonden moesten die kopen of verkopen en de opbrengt daarvan storten. petrochemische derivaten werden hiervan uitgesloten.

Secretaris-seneraal Boutros Boutros-Ghali werd gevraagd de gelden, olieproducten en de kosten van de VN-operaties in kaart te brengen en:

  • 30% van de fondsen over te maken aan het compensatiefonds voor herstelbetalingen.
  • De rest aan te wenden voor de VN-operaties inzake de vernietiging van massavernietigingswapens en humanitaire hulp.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.