Resolutie 647 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 647 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 11 januari 1990. Het was de eerste resolutie in de jaren 1990.

Resolutie 647
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum11 januari 1990
Nr. vergadering2904
CodeS/RES/647
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpAfghaanse Oorlog
BeslissingAkkoord met de maatregelen van de secretaris-generaal.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1990
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Canada ·  Ivoorkust ·  Colombia ·  Cuba ·  Ethiopië ·  Finland ·  Maleisië ·  Roemenië ·  Jemen ·  Zaïre
De Afghaans-Pakistaanse grens (Durandlijn)

Achtergrond

Op 14 april 1988 werden de Akkoorden van Genève tussen Afghanistan en Pakistan getekend. Die hielden onder meer in dat de twee landen zich niet meer zouden bemoeien met of tussenkomen in elkaars binnenlandse aangelegenheden. Ook de Sovjet-Unie was betrokken bij het akkoord, dat de terugtrekking van de Sovjet-Unie uit Afghanistan na negen jaar oorlog vastlegde. Hun Afghaanse tegenstander, de Moedjahedien, waren niet betrokken en zij wezen de akkoorden dan ook af. Dat leidde na de terugtrekking van de USSR tot de Afghaanse Burgeroorlog.

Inhoud

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan de brieven van de secretaris-generaal over het akkoord inzake de regeling van de situatie in verband met Afghanistan, dat op 14 april 1988 werd getekend in Genève.
  • Herinnert ook aan de nota en het rapport van de secretaris-generaal.
  • Herinnert verder aan resolutie 622 (1988).
  • Neemt nota van de brief van de secretaris-generaal aan de voorzitter van de Veiligheidsraad.
  1. Bevestigt zijn instemming met de maatregelen in de brief van de secretaris-generaal over de tijdelijke inzet van militairen van bestaande VN-operaties.
  2. Vraagt de secretaris-generaal om de Veiligheidsraad op de hoogte te houden.

Verwante resoluties

Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 647 op de Engelstalige Wikisource.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.