Resolutie 1874 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1874 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 juni 2009.[1] De resolutie veroordeelde de kernproef die Noord-Korea op 25 mei had gehouden, en breidde als antwoord de economische sancties tegen het land uit. Noord-Korea van haar kant dreigde vervolgens met nog meer kernproeven als de Verenigde Staten hun "intimidatiebeleid" tegenover het land bleven doorduwen.[2]

Resolutie 1874
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum12 juni 2009
Nr. vergadering6141
CodeS/RES/1874
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpNoord-Korea's kernwapenprogramma
BeslissingVeroordeelde de kernproef van 25 mei en breidde de economische sancties uit.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2009
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Oostenrijk ·  Burkina Faso ·  Costa Rica ·  Kroatië ·  Japan ·  Libië ·  Mexico ·  Turkije ·  Oeganda ·  Vietnam
De locatie van Noord-Korea's kernproef op 25 mei 2009.

Achtergrond

Al in 1992 werd een akkoord gesloten over de bevriezing van Noord-Korea's kernprogramma. In het begin van de 21e eeuw kwam het land echter in aanvaring met de Verenigde Staten, dat het bij de zogenaamde as van het kwaad rekende. Noord-Korea hervatte de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten om ze af te dragen. In oktober 2006 voerde het land een eerste kernproef uit, in mei 2009 gevolgd door een tweede.

Inhoud

Waarnemingen

De Veiligheidsraad bevestigde dat de verspreiding (proliferatie) van kernwapens, chemische wapens en biowapens een bedreiging van de internationale vrede en veiligheid vormde en was erg bezorgd om de kernproeven die op 25 mei werden uitgevoerd door Noord-Korea. De Raad stond ook achter het non-proliferatieverdrag en Noord-Korea mag volgens dat verdrag geen kernland worden. De aankondiging van het land om zich uit het verdrag terug te trekken en kernwapens na te streven werd betreurd.

Handelingen

De Veiligheidsraad veroordeelde de door Noord-Korea uitgevoerde kernproef sterk en eist dat geen nieuwe dergelijke proeven of lanceringen van ballistische raketten meer zouden volgen. Het land moest alle activiteiten in verband met haar raketprogramma staken. Verder werd geëist dat de beslissing om zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag werd herroepen. Noord-Korea moest ook afstappen van alle kernwapens en kernprogramma's.

De maatregelen die met resolutie 1718 in 2006 tegen Noord-Korea waren opgelegd werden uitgebreid naar alle wapens en aanverwante diensten. Alle landen werden opgeroepen hier streng op toe te zien door verdacht vrachtvervoer naar Noord-Korea te inspecteren. De lidstaten werden voorts geautoriseerd om verboden zaken in beslag te nemen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon werd gevraagd om voor een periode van één jaar een panel van zeven experts op te richten om de uitvoering van de genomen maatregelen onder de loep te nemen. Alle landen, VN-agentschappen en betrokkenen werden gevraagd met het comité dat toezicht houdt op de maatregelen en het panel samen te werken.

Voorts werd Noord-Korea opgeroepen zo snel mogelijk het Kernstopverdrag te vervoegen en ook terug te keren naar het zeslandenoverleg.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.