Regiment Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers

Lichte Bataljon 1ste Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers is een Belgisch Nederlandstalig infanterie-regiment, gekazerneerd in Leopoldsburg. Ze zijn te herkennen aan hun berenmuts.[1]

Carabiniers (groene jas) en grenadiers (berenmuts) tijdens een herdenkingsdienst voor prins Boudewijn

Geschiedenis

Het regiment werd opgericht na de samenvoeging van de oorspronkelijke grenadiers. Deze werden gesticht door koning Leopold I. Op 27 juni 1992 fusioneert het 1e regiment Grenadiers met het regiment Carabiniers Prins Boudewijn en vormt vanaf dan het Regiment Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers, ook karpatten genoemd (de bijnaam van de oorspronkelijke Carabiniers). Deze Nederlandstalige eenheid heeft haar thuisbasis in Leopoldsburg en is vernoemd naar prins Boudewijn van België, die bij de Grenadier s en Carabiniers diende. De grenadiers hebben een bijzondere band met de Belgische koninklijke familie. Niet alleen is hun regiment vernoemd naar prins Boudewijn, ze hebben verschillende opdrachten in opdracht van het Belgische hof. Ze hebben de eer het commandovaandel van de koning te presenteren op Koningsdag en de verjaardag van de koning. Ook begroeven zij het stoffelijk overschot van koning Albert I, koning Leopold III, koningin Elisabeth en koningin Astrid. Daarnaast worden de grenadiers ook ingezet bij de paleiswacht te Brussel. Ter gelegenheid van de eedaflegging van prins Boudewijn organiseerden de grenadiers verschillende feestelijkheden voor het regiment. Op 17 december 1892 legde prins Albert, zijn broer ook de eed af in het bijzijn van de gehele koninklijke familie. tot 1913 beschikten de Carabiniers onder meer over twee compagnieën elite-jagers[2]. Huidig behoren de Carabiniers of Karpatten tot de reguliere infanterie-eenheden van de Landcomponent.

Uniform

Het historisch hoofddeksel van de Grenadiers, de berenmuts, vindt zijn oorsprong in de XVIIde eeuw, daar de Grenadiers bij het granaatwerpen veel hinder ondervonden van de toen algemeen gedragen, breedgerande hoeden. Men ging dan ook vrij snel over tot een smalle muts. En omdat men op de lichaamslengte lette, gaf men deze muts een lange vorm. Zo kwam men bij de mijter, die later in veel legers met berenhuid werd bekleed; en de berenmuts, die in de meeste legers van die tijd het hoofddeksel van de Grenadiers werd, ontstond. Het historisch uniform van de Carabiniers leek zeer sterk op dit van de eenheden Jagers te Voet doch het hoofddeksel week hier vanaf. De Carabiniers droegen tot in de 1e W.O. de Corsicaanse hoed met 1 omhoog geslagen zijkant. Deze hoed namen ze over van de Partizanen van Capiaumont (die aan het oorspronkelijke 1e Regiment Jagers te Voet werden toegevoegd en mee een van de eenheden was die de Carabiniers vormden).

Het oude parade-uniform wordt nog gedragen tijdens staatsceremonien, en representatieve diensten. De grenadiers hebben ook het voorrecht verkregen op het dragen van de nestels van de Leopoldsorde.[3] Dit als erkenning voor de slag bij Steenstrate. De paarse nestels worden nog steeds gedragen, in het gewoon uniform en in het parade-uniform.

Organisatie

De eenheid is een lichte manoeuvrebataljon (combat) op dingo 2 dat uit 400 militairen bestaat.

Marsen

Zoals alle Belgische regimenten hebben ook de grenadiers en Carabiniers hun eigen traditionele parademarsen. Deze worden nog steeds gespeeld.

  • Bender, Constant: Mars van het Eerste Regiment Grenadiers
  • Onbekend: Mars van het Tweede Regiment Grenadiers

Bekende grenadiers

Oorspronkelijk gekazerneerd in Brussel in de Prins Albert Kazerne bevindt zich hun thuisbasis nu in Leopoldsburg. Het regiment werd vernoemd naar Prins Boudewijn, bij Koninklijke Besluit van 21 juli 1930 van koning Albert. Vandaag zijn er ongeveer 600 grenadiers, waarvan 6 vrouwen in dienst.

Zie ook

Zie de categorie Regiment Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.