Railtender

Railtender was een cateringservice in Nederlandse intercitytreinen van 1993 tot 2004. Daarvoor werd bij de Nederlandse Spoorwegen deze trolley waarmee een kelner van Wagons-Lits door de Intercity treinen langs kwam minibar genoemd.

Geschiedenis

De railtender was een trolley die een cateringmedewerker door de trein reed. De railtender was gevuld met warme en gekoelde dranken en ook diverse versnaperingen, zoals broodjes, koeken, chips en snoep die reizigers konden kopen. De dubbeldekstreinstellen hadden een lift om de railtender naar de juiste verdieping te brengen.

De railtender werd voorheen uitgebaat door Wagon-Lits Rail Service. Midden jaren '90 bleek dat de railtender oude stijl niet meer voldeed en verlies draaide. Albron Catering nam de werkzaamheden over en vernieuwde het concept. Zo werden de trolleys vernieuwd, evenals het assortiment.

Einde railtender

In 2002 maakten NS en Albron bekend te zullen stoppen met Railtender. Steeds meer reizigers kochten eten en drinken op de stations, waar het aanbod aan gemakswinkels en restaurants zienderogen was uitgebreid. Alleen op internationale treinen zoals ICE International en de Beneluxtrein bleef de catering behouden: voor de laatste trein nam Kiosk de catering over, de treinen richting Duitsland alsmede Thalys maken tot de dag van vandaag gebruik van een eigen cateraar.

Terugkeer catering in de trein

Sinds oktober 2005 voorziet NS weer in de mogelijkheid om koffie met een versnapering in de trein te kopen. Sinds dat moment is er op bepaalde treinen railcatering waarbij een lopende medewerker met een rugzak de reizigers bedient. Tot 2019 verkocht Railcatering - zoals de formule sinds de terugkeer heet - voornamelijk dranken, kleine snacks (zoals snoep, chips en koeken). Anno 2019 heeft NS de formule vernieuwd: er wordt onder meer filterkoffie verkocht, maar ook diverse broodjes en wraps. NS zegt hiermee beter af te willen stemmen op de eetmomenten van reizigers en ook een meer verantwoord assortiment te willen bieden.

NS biedt Railcatering aan op diverse intercitytrajecten, de Intercity direct en de Beneluxtrein.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.