Stermotor

Een stermotor of radiaalmotor is een type motor waarbij de cilinders in een ster- of cirkelvorm rondom de krukas gesitueerd zijn.

Animatie werking Stermotor

De term "radiaalmotor" wordt meestal gebruikt voor motoren met minder (drie) cilinders, zoals de Redrup Radial en de motor van de ETA-motorfiets.

Vliegtuigen

Met name voor vliegtuigen was deze cilinderopstelling gunstig vanwege de compacte bouw en de prima koeling door propeller en de vliegwind. Bovendien was een stermotor bij vliegtuigen vaak een roterende motor waarbij de hele motor draait rondom de stilstaande krukas. Nadeel van dit type motor is de grote bewegende massa, waardoor snelle toerentalwisselingen niet goed mogelijk zijn. Voor vliegtuigen is dit nadeel echter niet zo groot. Hier tegenover staan enkele voordelen ten opzichte van een motor met achter elkaar opgestelde cilinders zoals eenvoud van constructie en een betere vermogen/massa-verhouding. De marineluchtvaartdiensten in de VS kozen voor de stermotor vanwege de hogere betrouwbaarheid bij vluchten boven water.

Motorfietsen en auto's

Bij andere typen voertuigen werd de stermotor slechts sporadisch gebruikt. Zo zijn motorfietsen met een stermotor uitermate zeldzaam. Toch werd de stermotor voor het eerst toegepast door Félix Millet, die hem in het achterwiel van een fiets monteerde. Hij deed dit omdat de eerste motorfietsen met verbrandingsmotor aan het einde van de 19e eeuw vrijwel allemaal regelmatig moesten stoppen om het materiaal te laten afkoelen. De stermotor moest door zijn draaisnelheid zelf voor voldoende ventilatie zorgen. Verdel bouwde een racemotor met een stermotor die in het frame lag. Megola en Redrup bouwden een stermotor in het voorwiel. Dit bleek geen succes doordat de verhoudingsgewijs grote massa van de motor zorgde voor een sterke massatraagheid en gyroscopisch effect, waardoor sturen zeer lastig bleek te zijn.

In automobielen is de stermotor onder andere gebruikt in de Porsche Type 12 en de Monaco-Trossi.

De Shermantank was ook met een stermotor uitgerust.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.