Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving is gestart op 1 januari 2015.[1] Dit naar aanleiding van het wetsvoorstel Wet op de Raad voor volksgezondheid en samenleving.[2]

Zowel in de Tweede[3] als de Eerste Kamer[4] is het wetsvoorstel als hamerstuk aangenomen.

Deze nieuwe adviesraad is een samenvoeging van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De belangrijkste reden voor het opzetten van een nieuwe adviesraad zijn maatschappelijke ontwikkelingen: de herzieningen van de verschillende (zorg)stelsels en het vervagen van de grenzen tussen preventie, zorg en welzijn. Ook de politiek wens om te komen tot minder adviesorganen van de regering speelde een rol bij de samenvoeging.[5]

Van de Raad wordt beleidsadvies verwacht op het gebied van volksgezondheid en samenleving. Hierbij moet rekening worden gehouden met aspecten die van invloed zijn op volksgezondheid en het functioneren van burgers en samenleving. Ook moet er aandacht zijn voor de rol van de decentrale overheden en de veranderingen in het aanbod van zorg en welzijn.

De Raad

De raad wil ruimte geven aan nieuwe ideeën, innovaties en trends in de (personaliserende) zorg. Maar nemen ook hun taak als 'bewaker' serieus.[6] De oud-voorzitter van de RVZ, Pauline Meurs is toentertijd ook voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving geworden.[7] Op 1 juni 2019 is Pauline Meurs afgetreden als voorzitter. Ze werd opgevolgd door Jet Bussemaker, voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.