Pseudometriek

Een pseudometriek is in de wiskunde, meer bepaald in het deelgebied de topologie, een iets algemener begrip dan een metriek. Het is 'bijna' een metriek in de zin dat een pseudometriek toestaat dat elementen een "(pseudo)afstand" 0 hebben en toch verschillend zijn, iets wat bij een (echte) metriek is uitgesloten.

Definitie

Een pseudometriek op een verzameling is een afbeelding die aan de volgende voorwaarden voldoet:

voor willekeurige geldt:

  1. (niet-negativiteit).
  2. .
  3. (symmetrie).
  4. (de driehoeksongelijkheid).

Het paar noemt men wel een pseudometrische ruimte.

Het verband tussen pseudometriek en metriek

Een pseudometriek is een metriek als verschillende punten geen onderlinge afstand 0 hebben:

Opmerking: Voor een metriek geldt altijd dat twee verschillende punten een onderlinge afstand hebben die groter dan nul is.

Verband met topologie

Noem een deelverzameling van open als voor elk element de punten die voldoende dicht bij liggen, ook tot behoren. In formule:

De collectie van alle open verzamelingen van vormt een topologie op . Lang niet alle topologische ruimten zijn afkomstig van pseudometrieken.

Als een metriek is, dan voldoet deze topologische ruimte aan het scheidingsaxioma . Als een "echte" pseudometriek is (dat wil zeggen geen metriek), dan voldoet deze topologische ruimte niet eens aan het zwakste scheidingsaxioma .

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.