Prins Bernhardhoeve

De Prins Bernhardhoeve was van 1956 tot 2016 een hallencomplex in het Nederlandse dorp Zuidlaren. Het gebouw bestond uit drie hallen die vernoemd waren naar leden van het Koninklijk Huis. Tot 2014 vonden in de Prins Bernardhoeve beurzen, congressen en andere grootschalige evenementen plaats, waaronder sportevenementen als de Nederlandse indoorkampioenschappen in 1983, 1984 en 1986. Wijlen Prins Bernhard was de beschermheer van dit complex, dat plaats bood aan maximaal 10.000 bezoekers. In 1999 en 2000 werd Domino Day hier gehouden, een evenement rond een wereldrecordpoging vallende dominostenen.
De Prins Bernhardhoeve stond bekend om de jaarlijks terugkerende evenementen als de kleindierenshow De Noordshow, de Wielerzesdaagse van het Noorden en het dancefestival District One.

Prins Bernhardhoeve
De ingang van de Prins Bernhardhoeve aan de achterzijde
Locatie
LocatieZuidlaren,  Nederland
Bouw gereed1956
Sluiting2014
Bouwinfo
ArchitectJ. van der Weerd
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

De Prins Berhardhoeve is midden 2016 gesloopt.[1]

Geschiedenis

Voor 2007 was het complex 40.000 m2 groot en bestond uit hallen aan de Brink, een traverse en hallen aan de achterzijde. In 2007 werd het complex gesloten en verkocht aan ontwikkelaar Leyten. Deze wilde winkels en woningen bouwen op het terrein. Beurzen werden door een overeenkomst met de voormalige eigenaar WTC Expo uit Leeuwarden middels een overeenkomst uitgesloten. Vanaf 1 oktober 2009 werd een verkleind complex van ca. 16.000 m² in drie hallen geëxploiteerd. Dit waren de Prins Constantijnhal - gelegen naast de hoofdingang van het gebouw - met een oppervlakte van 5544 m², de Prins Johan Frisohal (2820 m²) en de Prinses Julianahal. In 2013 kwam WTC Expo met de toenmalige eigenaar PBhoeve beheer overeen dat er weer beurzen naar Zuidlaren mochten komen. De eerste grote beurs was een woonbeurs. In 2014 zijn de voorste hallen en de traverse van het complex gesloopt om ruimte te maken voor onder andere een supermarkt, zakelijke dienstverlening, horeca en een gezondheidscentrum. In dat jaar maakten de beursactiviteiten plaats voor een zandsculpturententoonstelling. Na het faillissement van PBhoeve beheer in maart 2015 gingen deze activiteiten verder onder de naam "Doe Museum Prins Bernhardhoeve". Dit museum verhuisde begin 2016 naar Veendam, waarna de poorten van de Prins Bernhardhoeve definitief werden gesloten. De gemeente Tynaarlo heeft direct na het vrijkomen van het voorbereidingsbudget ten behoeve van de woningbouw in 2020 besloten het laatste staketsel van de voormalige Willem Alexanderhal te slopen. Als symbolische laatste handeling heeft de gemeente het historische aankondigingsbord van de Prins Bernard Hoeve aan de Brink O.Z. weggehaald en als oud ijzer afgevoerd. Opdat de Zuidlaarders weten dat de PBH nu echt passé is.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.