Primase

Het enzym DNA-primase is een RNA-polymerase, dat geproduceerd wordt door het dnaG-gen. Primase vormt samen met het enzym helicase een primosoom.

Primase van Escherichia coli

De aanmaak van de primer wordt gestart door DnaA, dat het dsDNA in een undercoiled positie brengt in een AT-rijk (en dus zwak gebonden) gebied, de baseverbindingen breekt en zo ontstaat de replicatiebubble. DnaC (helicase-loader) laadt een DnaB (helicase) op elke ssDNA-streng, wat dan resulteert in 2 replisomen, waar er plaats is voor DNA-replicase (RNA-polymerase) om een RNA-primer aan te maken, die later door DNA-polymerase kan gebruikt worden om een volwaardige complementaire DNA-streng te kopiëren. Het kort stukje RNA-primer bestaat uit ongeveer 11 ±1 nucleotiden. Dit stukje RNA vormt samen met het complementaire stukje enkelstreng-DNA een dubbele streng, waar DNA-polymerase zich vervolgens aan kan vasthechten. Hierna wordt er door het DNA-polymerase nucleotiden aan vastgemaakt en begint de verdubbeling van het DNA voorafgaand aan de celdeling. DNA-polymerase kan zonder een RNA-primer niet werken.

De bij het kunstmatig maken van DNA gebruikte primers bestaan uit RNA- en DNA-basen waarvan de eerste twee basen altijd RNA zijn.

Zie de categorie DNA primase van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.