Pont Saint-Bénézet

De Pont Saint-Bénézet, vooral bekend onder de naam Pont d'Avignon, is in feite slechts het restant van een historische brug over de Rhône in het centrum van de Zuid-Franse stad Avignon. De brug is bekend vanwege het kinderliedje Sur le pont d'Avignon. De brug was oorspronkelijk 900 meter lang en had 22 bogen. Nog slechts enkele bogen zijn er thans over.

Pont Saint-Bénézet
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Historisch centrum van Avignon: de brug, bisschoppelijk ensemble en brug
Land Frankrijk
UNESCO-regioEuropa en Noord-Amerika
Criteriai, ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.228
Inschrijving1995 (19e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Deze 12e-eeuwse brug vormde ooit de enige vaste oeververbinding over de rivier tussen Lyon en de Middellandse Zee. De brug ging over de rivier de Rhône via het in het midden van de rivier gelegen eiland île de la Barthelasse.

Geschiedenis

De brug zou gebouwd zijn door Bénézet, een herdersjongen, die de opdracht hiertoe kreeg in een droom waarin een engel verscheen. Hij deed dat niet alleen: het verhaal gaat dat de jongen de plaatselijke bevolking overtuigde door met bewondere waarschijnlijk geholpen door dezelfde engel. Het maakte indruk, want de vrijwilligers stonden hierna in de rij.

De Pont Saint-Bénézet werd bijna compleet vernietigd door Lodewijk VIII in 1226, na een overwinning op Avignon. Na een reparatie werd de brug in de loop der eeuwen vaak beschadigd door overstromingen van de Rhône. Uiteindelijk werd ze niet meer hersteld en sinds de 17e eeuw is de brug een ruïne gebleven.

Liedje sur le pont d'Avignon

Het lied luidt:

Sur le pont d'Avignon (Op de brug van Avignon)
On y danse, on y danse (daar danst men, daar danst men)
Sur le pont d'Avignon (Op de brug van Avignon)
On y danse tous en rond. (daar danst men in het rond)
Les beaux messieurs font comme ça, (De heren doen zo) (een kind maakt een beweging)
Et puis encore comme ça. (En daarna zo) (de andere kinderen doen de beweging na)

Het lied wordt daarna herhaald, waarbij in de voorlaatste regel steeds andere personen aan bod komen.

Bij de brug worden geregeld dansfeesten georganiseerd. De brug zelf is veel te smal om op te dansen.

Oorsprong

Op het Île de la Barthelasse, onder een van de bogen van de brug, was een café met muziek waar het dansen heel populair was. Dit inspireerde tot een minstens zo populair lied. Origineel werd er dus gedanst "sous le pont" (onder de brug) en niet "sur le pont" (op de brug) zoals nu over de hele wereld wordt gezongen.

Zie de categorie Pont Saint-Bénézet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.