Polluciet

Het mineraal polluciet is een gehydrateerd cesium-natrium-aluminium-silicaat met de chemische formule (Cs,Na)2Al2Si4O 12·(H2O). Het tectosilicaat behoort tot de zeolieten.

Polluciet
Mineraal
Chemische formule(Cs,Na)2Al2Si4O 12·(H2O)
KleurKleurloos, wit, grijs, vaalroze, blauw
StreepkleurWit
Hardheid6,5
Gemiddelde dichtheid2,9 kg/dm3
GlansDof tot glas
OpaciteitDoorzichtig
SplijtingGeen
Kristaloptiek
KristalstelselKubisch
Overige eigenschappen
Radioactiviteitnauwelijks meetbaar; gamma ray = 484,85
Lijst van mineralen
Portaal    Aardwetenschappen

Eigenschappen

Het doorzichtig kleurloze, witte, grijze, vaalroze of blauwe polluciet heeft een doffe tot glasglans, een witte streepkleur en het mineraal kent geen splijting. Het kristalstelsel is kubisch. Polluciet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,9, de hardheid is 6,5 en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 484,85.

Naamgeving

Het mineraal polluciet is genoemd naar de Griekse mythologische figuur Pollux, tweelingbroer van Castor, vanwege de gelijkenis met castoriet (petaliet).

Voorkomen

Polluciet is een vrij zeldzame zeoliet door de cesium-inhoud, en wordt gevormd in lithiumrijke granitische pegmatieten. De typelocatie is gelegen op Elba, Italië. Het wordt ook gevonden in de Shigar mijn, Dossu, Skardu, Pakistan.

Zie ook

Zie de categorie Pollucite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.