Place de l'Hôtel-de-Ville

De Place de l'Hôtel-de-Ville ("Stadhuisplein"), tot 1803 Place de Grève genoemd, is een plein in de Franse hoofdstad Parijs. Het plein is gesitueerd aan de oever van de rivier de Seine. Hier komt ook de vroegere naam vandaan: een grève is een vlak terrein van grind of zand langs een zee of rivier. De huidige naam is afkomstig van het stadhuis (hôtel de ville) dat aan het plein is gevestigd.

Place de l'Hôtel-de-Ville

Coördinaten48° 51 NB, 2° 21 OL
Arrondissement4e
QuartierSaint-Merri
Lengte155 m
Breedte82 m
Naam sinds1803
Het stadhuis aan het plein
Portaal    Parijs

Het plein is te bereiken via metrostation Hôtel de Ville.

Geschiedenis

Het Hôtel de Ville vormde sinds zijn bouw het centrum van een dichtbebouwde wijk, waarvoor de Place de Grève (een vierde kleiner dan de huidige Place de l'Hôtel de Ville) zich uitstrekte. Bij zonsopgang stonden hier vroeger al werkloze arbeiders, op zoek naar een werkgever. Het betrof hier laagopgeleide en geregeld emotioneel instabiele arbeidskrachten, die probeerden te ontsnappen aan het systeem van gestructureerde beroepen. Hier komt de Franse uitdrukking se mettre en grève (staken) vandaan. Onder het ancien régime werd het plein ook gebruikt voor executies en openbare martelingen.

Tijdens de Revolutie

Guillotine in 1792

Op 25 april 1792 vond op de Place de Grève de allereerste executie per guillotine plaats. De veroordeelde, Nicolas Pelletier, was een eenvoudige dief. Het toegestroomde Parijse volk, dat aan verfijndere terechtstellingen gewend was, was teleurgesteld vanwege de snelheid van het proces. De volgende dag verspreidde zich een liedje door de hele stad: Rendez-moi ma potence de bois, rendez-moi ma potence ("Geef me mijn houten galg terug, geef me mijn galg terug").

Guillotine in 1794

De guillotine stond opnieuw op de Place de Grève van november 1794 tot mei 1795. Onder de laatste geëxecuteerden waren afgevaardigde van de Nationale Conventie Jean-Baptiste Carrier en openbaar aanklager Fouquier-Tinville.

Personen terechtgesteld tijdens het ancien régime

Anne du Bourg, opgehangen en verbrand op de Place de Grève in 1559

Onderstaande lijst bevat een aantal van de bekendste personen die op het plein zijn geëxecuteerd.

Het plein vandaag de dag

De Place de Grève, omgedoopt tot Place de l'Hôtel-de-Ville op 19 maart 1803, is sinds 1982 enkel toegankelijk voor voetgangers. Vandaag de dag wordt het plein veel gebruikt voor allerlei evenementen:

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.