Pieter Jan Leusink

Pieter Jan Leusink (Elburg, 5 april 1958) is een Nederlands dirigent van verschillende koren en vocale ensembles en van een door hemzelf opgericht orkest.

Pieter Jan Leusink
Volledige naamPieter Jan Leusink
Geboren5 april 1958
Geboorteland Nederland
Jaren actief1984 - heden
Beroep(en)Dirigent, onder meer van The Bach Choir and Orchestra
Instrument(en)Orgel
Ensemble(s)The Bach Choir and Orchestra
Officiële website
Portaal    Klassieke muziek

Levensloop en carrière

Pieter Jan Leusink wilde in zijn jeugd tuinder worden maar voelde zich ook sterk aangetrokken tot de orgelmuziek die hij iedere zondag hoorde spelen op het orgel van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Elburg. Al in zijn kinderjaren kreeg hij les op het orgel en op 16-jarige leeftijd werd hij toegelaten op het Stedelijk Conservatorium te Zwolle voor de orgelstudie.

Na afsluiting van zijn studie was hij drie jaar organist, maar vervolgens vatte hij het plan op koordirigent te worden. Een masterclass gevolgd bij de Britse koordirigent Sir David Willcocks stimuleerde hem in 1984 – hij was toen 26 jaar - in Elburg een jongens- en mannenkoor op te richten: het Stadsknapenkoor Elburg, later Holland Boys Choir genoemd. Het is niet meer actief.

Tien jaar later, in 1994, richtte Leusink The Bach Orchestra op en een jaar later een gemengd koor voor volwassenen, The Bach Choir of the Netherlands. Tegenwoordig dragen beide ensembles de naam The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands. Leusink was ook de dirigent van het Urker mannenensemble (sinds 2000) en was dat tot 2009 van het Rijssens mannenkoor. In 2010 richtte Leusink nog een vocaal ensemble op onder de naam Vocal Group CALL.

Leusink is gespecialiseerd in het ontwikkelen van de stemmen van jongenssopranen.

In september 2018 maakte het televisieprogramma Brandpunt bekend dat Leusink door vier vrouwelijke musici werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.[1] Leusink ontkende de aantijgingen. Via zijn advocaat gaf hij te kennen dat alleen een rechter hierover kan oordelen.[2] Twee maanden later meldden zich twee andere vrouwen met eenzelfde verhaal.[3] Tegen Leusink is geen aanklacht ingediend. Er loopt ook geen strafrechtelijk onderzoek.[4]

Concertpraktijk

Jaarlijks worden door heel Nederland circa 150 concerten gegeven door de koren en het orkest van Leusink en wordt deelgenomen aan muziekfestivals in het buitenland. Het repertoire bestaat daarbij onder meer uit koorwerken van Johann Sebastian Bach (met name de Matthäus-Passion), Brahms (Ein deutsches Requiem) Händel (Messiah), Mozart (Requiem en Krönungsmesse), Fauré en Vivaldi.

Leusinks concerten trekken in totaal rond 120.000 bezoekers per jaar[5] en worden niet gesubsidieerd door de overheid. Er zijn ongeveer honderd zangers/zangeressen en instrumentalisten. Leusink wordt bijgestaan door een klein managementteam. Voor de concerten wordt uitbundig in kranten geadverteerd, waarin doorgaans wordt gesuggereerd dat met korting op een zogenaamde originele prijs kaarten kunnen worden besteld. Sinds de beschuldigingen van 2018 wordt de naam van Leusink niet meer in de advertenties genoemd.

Opnamen

In het herdenkingsjaar van Johann Sebastian Bach, 2000, bracht Leusink met zijn koren en orkest, en met een aantal solisten, al diens 200 religieuze cantates uit, op in totaal 60 cd’s. Wereldwijd werden daarvan in totaal zes miljoen cd’s verkocht. Concerten met het Holland Boys Choir kregen, tot 2009, drie gouden en twee platina cd’s.

Onderscheidingen

In 2004 werd Leusink benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.